İçeriğe geç

Tensip zaptında ikinci dilekçe verilemez yazıyordu, ben iki ek dilekçe verdim

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 8 görüntülenme 26 Ekim 2026
Soru

Sulh hukuk mahkemesinde bir davam var. Tensip zaptında “HMK 317/3 gereğince cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi verilemez” yazıyordu. Ben bunu yanlış anlayıp dava dilekçemden sonra, karşı taraf daha cevap vermeden, açıklama yapmak için iki ek dilekçe daha verdim. Bu yüzden davam olumsuz etkilenir mi, şimdi ne yapmalıyım?

Soran: Kemal U. 26 Ekim 2026 Usul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 26 Ekim 2026
Kısa cevapEndişelenmenize gerek yok. Fazladan dilekçe verdiğiniz için bir yaptırım uygulanmaz ve davanız bu nedenle reddedilmez. Olabilecek tek sonuç, bu dilekçelerde yer alan yeni iddiaların veya yeni delillerin mahkemece dikkate alınmamasıdır.

Hukuki dayanak: Davanız basit yargılama usulüne tabi olduğundan, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 317/3. maddesi uyarınca taraflar cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi veremez. Bu kural, yazılı yargılamadaki karşılıklı dört dilekçe aşamasının basit yargılamada bulunmadığını ifade eder; açıklama amacıyla dilekçe vermeyi cezalandıran bir hüküm değildir.

Asıl önemli olan HMK 319'dur: Basit yargılamada iddianın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı dava açılmasıyla başlar. Dava dilekçenizde olmayan yeni bir talep, yeni bir vakıa ya da sonradan bildirdiğiniz bir delil, karşı taraf açıkça kabul etmedikçe veya ıslah yapılmadıkça hükme esas alınmayabilir. Dava dilekçenizdeki iddiaları açıklayan veya tekrar eden dilekçeler ise sorun yaratmaz.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 21.05.2025 tarihli, 2024/208 E., 2025/328 K. sayılı kararında, "Basit yargılama usulünde ise iddia ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı, yazılı yargılama usulünden farklı olarak dava açılmasıyla ve cevap dilekçesinin mahkemeye verilmesiyle başlar" denilmiştir. Bu nedenle ek dilekçelerinizde asıl önemli olan, dava dilekçenizde bulunmayan yeni bir iddia ya da delil yer alıp almadığıdır.

Ne yapmalısınız:

  • Verdiğiniz iki dilekçeyi dava dilekçenizle karşılaştırın: Yeni bir talep veya delil eklenmiş mi, yoksa yalnızca açıklama mı yapılmış?
  • Yeni bir delil eklediyseniz ön inceleme duruşmasında bunun neden sonradan sunulduğunu açıklayın. Mahkeme kabul etmezse aynı davada bir kez kullanılabilen ıslah yolu (HMK 176) gündeme gelebilir.
  • Bundan sonra mahkeme ara kararla istemedikçe yeni dilekçe vermeyin; söyleyeceklerinizi duruşmada tutanağa geçirtin.
  • Karşı tarafın cevap dilekçesine yazılı cevap veremeyeceğinizi bilerek itirazlarınızı ilk duruşmada sözlü olarak bildirin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

500 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.