İçeriğe geç

Yurt dışında boşandım; Türkiye'de geçerli olması ve tazminat için ne yapmalıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 25 Ekim 2026
Soru

Uzun yıllardır yurt dışında yaşıyorum. Türkiye'de evlenip eşimi yanıma getirmiştim. Yirmi yılı aşkın evliliğimizin sonunda, eşimin bu süre boyunca benden cinsel yönelimini sakladığını öğrendim ve yaşadığım ülkede boşandım. İki çocuğumuz var. Türkiye'de birlikte kurduğumuz bir evimiz de bulunuyor. Bu boşanmayı Türkiye'de nasıl geçerli hâle getiririm, yaşadıklarım için tazminat ve evden payımı isteyebilir miyim?

Soran: Aysel M. 25 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 25 Ekim 2026
Kısa cevapYurt dışında verilen boşanma kararının Türkiye'de sonuç doğurması için nüfusa tescil ettirilmesi ya da Türk mahkemesinde tanınması gerekir; yeniden boşanma davası açmanıza gerek yoktur. Türkiye'deki ev için mal rejiminin tasfiyesini isteyebilirsiniz. Tazminat talepleri ise süre bakımından risklidir; boşanmanın kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçtiyse zamanaşımı itirazıyla karşılaşabilirsiniz.

Tanıma: 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'a göre kesinleşmiş yabancı boşanma kararı, Türkiye'de aile mahkemesinde açılacak tanıma davasıyla kesin hüküm etkisi kazanır. Eski eşinizle birlikte başvurmanız mümkünse, nüfus mevzuatı uyarınca konsolosluk veya nüfus müdürlüğü aracılığıyla idari yoldan tescil de yapılabilir; bu yol dava açmaktan çok daha hızlıdır.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 25.09.2025 tarihli, 2025/2070 E., 2025/7823 K. sayılı kararında, tanımanın etkisinin yabancı kararın kesinleştiği andan itibaren doğduğu belirtilmiş ve “taraflar yabancı mahkeme kararının kesinleştiği anda boşanmış sayılırlar” denilmiştir.

Tazminat: Türk Medeni Kanunu'nun 174. maddesi, boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafa manevi tazminat hakkı tanır. Ancak 178. maddeye göre boşanmadan doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren bir yılda zamanaşımına uğrar. Yukarıdaki karar ışığında bu sürenin yabancı kararın kesinleştiği tarihten işlemeye başladığı kabul edilebilir. Yabancı mahkeme tazminat konusunda karar vermişse, aynı talebi Türkiye'de yeniden ileri sürmek de mümkün olmayabilir.

Ev: Evlilik süresince edinilen malların paylaşımına ilişkin mal rejimi tasfiyesi talebi, bu bir yıllık süreye değil daha uzun bir zamanaşımına tabidir. Tapu sizin adınızaysa ev zaten sizindir; eşinizin adınaysa katılma alacağınızı ve katkı payınızı isteyebilirsiniz.

Ne yapmalısınız:

  • Boşanma kararının aslını, kesinleşme şerhini ve apostilli Türkçe tercümesini hazırlayın.
  • Konsolosluğa idari tescil şartlarını sorun; eski eşiniz birlikte başvurmazsa aile mahkemesinde tanıma davası açın.
  • Evin tapu kaydını ve alımında yaptığınız ödemeleri gösteren banka belgelerini toplayın.

Kesinleşme tarihinize göre hangi taleplerin hâlâ ileri sürülebileceğini bir avukatla birlikte hesaplamanızı öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.