İçeriğe geç

Yeni yönetim, evi almadan önceki sahibin ve kiracının aidat borcunu benden istiyor

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 3 görüntülenme 29 Ekim 2026
Soru

Yaklaşık bir buçuk yıl önce bir site içinde daire satın aldım. Sitenin yönetimini özel bir şirket yapıyordu, geçen hafta yönetim şirketi değişti. Yeni şirket, benden önceki ev sahibinin ve onun kısa süre oturan kiracısının ödenmemiş aidat borçları olduğunu ve bunları benim ödemem gerektiğini söylüyor. Satın alırken ne eski sahip ne de eski yönetim böyle bir borçtan söz etti. Ödemezsem yasal yolla alacaklarını söylüyorlar. Gerçekten benden alabilirler mi?

Soran: Reyhan B. 29 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 29 Ekim 2026
Kısa cevapKural olarak hayır. Aidat borcu, borcun doğduğu dönemde dairenin maliki olan kişinin ve o dönemde dairede oturan kiracının borcudur; daireyle birlikte yeni malike kendiliğinden geçmez. Bu borcun daireyi takip etmesi için satıştan önce tapuya kanuni ipotek olarak tescil edilmiş olması gerekir.

Hukuki dayanak: Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesi gider ve avans payını ödeme borcunu kat malikine yükler. Aynı Kanun'un 22. maddesine göre daireden kira ya da başka bir sebeple sürekli faydalanan kişi de bu borçtan kat malikiyle birlikte sorumludur; kiracının sorumluluğu ödediği kira miktarıyla sınırlıdır. Borç bu yollarla alınamazsa yönetim, mahkemece belirlenen borç için bağımsız bölüm üzerine kanuni ipotek tescili isteyebilir. Tapuda böyle bir tescil yoksa, önceki dönemin borcu eski malikin ve kiracının kişisel borcu olarak kalır.

Bir istisna ihtimali: Bazı sitelerin yönetim planlarında, bağımsız bölümü satın alanın önceki malikin borçlarından da sorumlu olacağına dair hükümler bulunur. Yönetim planı yeni malikleri de bağladığından böyle bir hüküm varsa durum değişebilir; bu yüzden yönetim planını mutlaka okuyun.

Ne yapmalısınız:

  • Tapu kaydınızı kontrol edin; satış tarihinden önce konulmuş bir kanuni ipotek ya da şerh olup olmadığına bakın.
  • Satın aldığınız tarihten sonraki aidatları ödediğinizi gösteren dekontları saklayın.
  • Yönetimden borcun dönem dökümünü yazılı olarak isteyin; borcun satıştan önceki döneme ait olduğunu ve ödemeyeceğinizi yazılı olarak bildirin.
  • Adınıza ödeme emri gelirse yedi gün içinde itiraz edin. Konu davaya dönüşürse, kat mülkiyetinden doğan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmanın zorunlu olduğunu bilin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.