İçeriğe geç

Velayet kararı başka ilde verildi; kesinleşmiş kararı buradan alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 9 görüntülenme 24 Ekim 2026
Soru

Oğlum doğmadan önce eşimle boşandık. Doğumdan sonra İstanbul'da görülen velayet davasında velayet bana verildi. Şu anda başka bir ilde yaşıyorum. Kesinleşmiş kararı almadığım için nüfus kayıtlarında oğlum hâlâ babasının yanında görünüyor. Kesinleşme şerhli kararı yaşadığım yerdeki adliyeden alabilir miyim, nüfus kaydını nasıl düzelttirebilirim?

Soran: Büşra E. 24 Ekim 2026 Aile Hukuku Velayet
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 24 Ekim 2026
Kısa cevapEvet. Kararı veren mahkemeye gitmeniz şart değildir; kesinleşme şerhli karar örneğini bulunduğunuz ildeki adliyenin ön bürosu aracılığıyla ya da UYAP Vatandaş Portal üzerinden talep edebilirsiniz. Ancak nüfus kaydının düzelmesi için kararın gerçekten kesinleşmiş olması gerekir.

Kesinleşme şartı: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 345. maddesine göre istinaf süresi iki haftadır ve gerekçeli kararın her bir tarafa usulen tebliğiyle işlemeye başlar. Karar size ve eski eşinize tebliğ edilmiş, iki haftalık süre dolmuş ve kimse istinafa başvurmamışsa karar kesinleşir. Eski eşinize tebligat yapılamadıysa karar kesinleşmez; bu durumda adres araştırması veya ilanen tebligat yoluna gidilmesi gerekebilir. Bu, uygulamada en sık gecikme sebebidir.

Nüfus kaydı: Velayete ilişkin kesinleşen kararlar mahkeme tarafından nüfus müdürlüğüne bildirilir ve kayda işlenir. Kesinleşmeden önce nüfus kaydında değişiklik yapılmaz; oğlunuzun babasının yanında görünmesi bu yüzdendir.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 10.05.2023 tarihli, 2022/197 E., 2023/445 K. sayılı kararında, bir boşanma davasındaki istinaf başvurusu değerlendirilirken HMK 345. maddesindeki "İstinaf yoluna başvuru süresi iki haftadır. Bu süre, ilamın usulen taraflardan her birine tebliğiyle işlemeye başlar." kuralı esas alınmıştır. Bu nedenle velayet kararının eski eşinize de usulüne uygun tebliğ edilmiş olması, kararın kesinleşmesi için şarttır.

Ne yapmalısınız:

  • e-Devlet şifrenizle UYAP Vatandaş Portal'a girip dosyanızın durumunu kontrol edin; gerekçeli kararın her iki tarafa tebliğ tarihlerini ve kesinleşme şerhi verilip verilmediğini görün.
  • Kesinleşme şerhi verilmemişse, kararı veren mahkemeye UYAP üzerinden veya bulunduğunuz yerdeki adliye ön bürosuna dilekçe vererek kesinleşme şerhi verilmesini isteyin.
  • Şerh verildikten sonra onaylı karar örneğini alın ve mahkemenin nüfus müdürlüğüne bildirim yapıp yapmadığını sorun. Bildirim yapılmamışsa kesinleşmiş kararla nüfus müdürlüğüne başvurarak kaydın güncellenmesini isteyin.
  • Okul, hastane ve pasaport işlemlerinde bu kesinleşmiş kararı yanınızda bulundurun.

Ön büroya giderken dosya numarasını ve kimliğinizi yanınıza almanız işlemleri hızlandırır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.