İçeriğe geç

Velayet bende ama çocuğum babasında okumak istiyor; okul kaydı için velayet şart mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 19 Ekim 2026
Soru

Eşimden altı yıl önce boşandım, çocuklarımın velayeti bende. Dördüncü sınıfa geçen oğlum bu yıl babasının yaşadığı şehirde okumak istediğini söyledi. Babası henüz okul kaydını yaptırmamış; kayıt için velayetin kendisinde olması gerektiğini söylüyor. Ben velayeti vermek istemiyorum. Velayet bende kalarak oğlum babasının yanında okuyabilir mi, kaydı nasıl yapılır?

Soran: Tülay G. 19 Ekim 2026 Aile Hukuku Velayet
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 19 Ekim 2026
Kısa cevapOkul kaydı için velayetin babaya geçmesi şart değildir. Velayet sizde olduğundan okul işlemlerini yapmaya yetkili veli sizsiniz; kayıt ya da nakil işlemini siz yapabilir veya babaya bu işlemler için yazılı muvafakat verebilirsiniz. Ancak çocuğun fiilen ve sürekli olarak babanın yanında yaşaması, ileride velayetin değiştirilmesi davasında babanın elini güçlendirir; bu riski bilerek karar vermelisiniz.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 336. maddesine göre boşanmada velayet, çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir; 339. maddeye göre çocuğun bakım ve eğitimine ilişkin kararları velayet hakkına sahip ebeveyn alır ve önemli konularda olgunluğu ölçüsünde çocuğun düşüncesini göz önünde tutar. Okul kayıt ve nakil işlemlerinde veli olarak velayet sahibi esas alınır; babanın bu işlemleri yapabilmesi için sizin yazılı rızanız yeterlidir. 183. maddeye göre ana veya babanın başka bir yere gitmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, velayet ve kişisel ilişki düzenlemesini yeniden ele alabilir. Çocuğun bir eğitim yılı boyunca babanın yanında kalması böyle bir yeniden değerlendirmeye gerekçe oluşturabilir.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 20.01.2025 tarihli, 2024/3790 E., 2025/421 K. sayılı kararında, uluslararası sözleşmelerin "idrak çağındaki çocukların kendilerini ilgilendiren konularda görüşünün alınması ve görüşlerine gereken önemin verilmesini öngörmektedir. Çocukların üstün yararı gerektirdiği takdirde, görüşlerinin aksine karar verilmesi mümkündür." denilmiş ve çocuklar dinlenip uzman raporu alınmadan verilen velayet kararı bozulmuştur. Dokuz-on yaşındaki oğlunuz idrak çağındadır; olası bir davada görüşü sorulacak, ancak tek başına belirleyici olmayacaktır.

Ne yapmalısınız:

  • Çocuğun babanın yanında okumasına karar verirseniz, bunu noterden düzenlenecek bir muvafakatname ile belgeleyin: velayetin sizde kaldığını, çocuğun belirli bir eğitim dönemi için babanın yanında kalacağını ve okul işlemleri için babaya yetki verdiğinizi yazın.
  • Mevcut kişisel ilişki düzenlemesi ve iştirak nafakası bu yeni duruma uymayacaktır; babayla yazılı bir düzenleme yapın, gerekirse aile mahkemesinden kişisel ilişkinin ve nafakanın yeniden düzenlenmesini isteyin.
  • Çocuğunuzla düzenli ve belgelenebilir iletişimi sürdürün; ilgisiz kaldığınız izlenimi velayet davasında aleyhinize kullanılabilir.
  • Çocuğun isteğinin babanın yönlendirmesiyle oluşup oluşmadığını anlamak için bir çocuk psikoloğundan görüş almak hem size hem olası bir davada mahkemeye yol gösterir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.