İçeriğe geç

Tapu devredilmeden arsa parasını ödeyip teminat senedi almak güvenli mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 18 görüntülenme 17 Ekim 2026
Soru

Bir arsa için satıcıyla anlaştık, senet imzaladık ve bir kısmını ödedik. Senedin kalan taksitinin günü geldi ama tapu hâlâ bizim üzerimize geçmedi. Satıcı "parayı ödeyin, size karşılığında teminat senedi verelim" diyor. Bu teklif güvenli mi? Tapu devredilmeden ödeme yapmak doğru olur mu, nelere dikkat etmeliyiz?

Soran: Orhan K. 17 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 17 Ekim 2026
Kısa cevapGüvenli değil. Tapuda devir yapılmadan arsanın mülkiyeti size geçmez; elinizdeki satış senedi ve satıcının vereceği teminat senedi size arsa üzerinde hiçbir hak vermez, yalnızca satıcıya karşı bir alacak iddiası sağlar. Kalan bedeli ya tapu devriyle aynı anda tapu müdürlüğünde ödeyin ya da ödemeden önce noterden satış vaadi sözleşmesi yaptırıp tapuya şerh ettirin.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 706. ve Türk Borçlar Kanunu'nun 237. maddelerine göre taşınmaz satışı ve satış vaadi ancak resmî şekilde (tapuda ya da noterde) yapılırsa geçerlidir. Aranızdaki senet "haricî satış" niteliğindedir ve geçersizdir; satıcı istediği an devirden vazgeçebilir ya da arsayı başkasına satabilir. Bu durumda yalnızca ödediğiniz parayı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre geri isteyebilirsiniz. Teminat senedi de bu tabloyu değiştirmez; üzerinde "teminat" yazan senetlerin kambiyo senedi olarak icraya konulması dahi tartışmalıdır ve satıcının mal varlığı yoksa senet kâğıt üzerinde kalır. Buna karşılık noterde düzenlenen satış vaadi sözleşmesi tapu kütüğüne şerh edilebilir (TMK 1009); şerh beş yıl boyunca arsayı sonradan satın alanlara ve haciz koyanlara karşı sizi korur ve satıcı devirden kaçınırsa tescile zorlama davası açmanıza imkân verir.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 15.03.2023 tarihli, 2022/508 E., 2023/226 K. sayılı kararında, resmî şekle uyulmadan yapılan satışta tarafların "ancak sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde verdiklerini geri isteyebileceklerinden" bedelin "denkleştirici adalet ilkesi gereği" dava tarihindeki değeriyle hesaplanacağı belirtilmiştir. Yani geçersiz satışta alıcı arsayı değil, parasının güncellenmiş karşılığını alabilir.

Ne yapmalısınız:

  • Kalan ödemeyi tapu devrinden önce yapmayı reddedin; devir günü tapu müdürlüğünde, dekont karşılığı ödeme yapmayı teklif edin.
  • Satıcı devri geciktirecekse, ödeme öncesinde noterden satış vaadi sözleşmesi düzenletip tapuya şerh verdirin; masraflar sözleşmede paylaştırılabilir.
  • Tapu kaydını alın: arsanın gerçekten satıcı adına olup olmadığını, üzerinde haciz, ipotek ya da başka şerh bulunup bulunmadığını ve imar durumunu kontrol edin. "Tapusu yıkılmadı" ifadesi hisseli bir taşınmaza işaret ediyorsa payın bağımsız olarak devredilip devredilemeyeceğini de sorun.
  • Şimdiye kadar yaptığınız ödemeleri dekontla belgeleyin; elden ödeme yapmayın.

Satıcı bu şartlara yanaşmıyorsa, ödeme yapmaktansa ödediğiniz tutarın iadesini ve zararınızı talep etmek daha güvenli bir yol olabilir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.