İçeriğe geç

Sitede evimin önündeki ortak bahçeyi çitle çevirebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 3 görüntülenme 30 Ekim 2026
Soru

Üç apartman ve dört villadan oluşan bir sitede oturuyorum. Bazı villalar önlerindeki bahçeyi tel çitle çevirip kendilerine ayırdı. Benim evimin önündeki çimlik alanı ise herkes kullanıyor; çocuklar penceremin dibinde oynuyor, aileler gelip oturuyor. İki bebeğim var ve gürültüden çok rahatsızız. Tapuda bu alan ortak alan görünüyor, sitede yönetim de yok. Ben de önümü çitle çevirirsem bir yaptırımı olur mu?

Soran: Banu A. 30 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 30 Ekim 2026
Kısa cevapTapuda ortak alan olarak görünen bahçeyi diğer maliklerin yazılı rızası olmadan çitle kendinize ayıramazsınız. Bunu yaparsanız komşularınız sulh hukuk mahkemesinden çitin kaldırılmasını isteyebilir. Aynı kural, bahçesini izinsiz çeviren diğer villalar için de geçerlidir.

Hukuki dayanak: Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 16. maddesine göre kat malikleri ortak yerlere arsa payları oranında malik olur ve hepsinin bu alanları kullanma hakkı vardır. 19. madde, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ortak yerlerde inşaat ve tesis yapılamayacağını düzenler; kalıcı bir çit de bu kapsamda değerlendirilir. 18. madde ise maliklerin birbirini rahatsız etmeme ve yönetim planına uyma yükümlülüğünü düzenler. Bu yükümlülüklere aykırı davranan malik hakkında zarar gören, KMK 33 uyarınca sulh hukuk mahkemesinden hâkimin müdahalesini isteyebilir; hâkimin verdiği süre içinde karara uymayana idari para cezası da verilir. İskân alınmamış olsa bile, kat irtifakı kurulmuş ve yapılar tamamlanmış ve bölümlerin üçte ikisi kullanılıyorsa yönetimde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır (KMK 17).

Sizin için yol: Ortak bahçenin bölünerek her bağımsız bölüme kullanım alanı ayrılması, yönetim planında düzenleme yapılarak veya maliklerin beşte dördünün yazılı onayıyla mümkündür. Bahçesini izinsiz çeviren villalara karşı siz de aynı yollara başvurabilirsiniz. Gürültü konusunda ise kat malikleri kurulundan oyun alanı ve saatleri gibi kullanım kuralları belirlenmesini isteyebilirsiniz.

Ne yapmalısınız:

  • Tapu müdürlüğünden yönetim planını ve bahçenin hukuki durumunu (ortak alan mı, bir bölüme mi ayrılmış) öğrenin.
  • Sitede yönetim yoksa kat malikleri kurulunu toplantıya çağırıp yönetici seçilmesini sağlayın; seçilemezse sulh hukuk mahkemesinden yönetici atanmasını isteyebilirsiniz.
  • Kurulda bahçe kullanımına ilişkin bir karar alınmasını önerin.
  • Kat mülkiyetinden doğan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.