İçeriğe geç

Şirketler arasında devredildim, kıdemim ilk işe girdiğim yıldan mı sayılır?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 23 görüntülenme 11 Ekim 2026
Soru

Yaklaşık on üç yıl önce bir şirkette çalışmaya başladım. Birkaç yıl sonra aynı patrona ait başka bir şirkete "tüm haklarınla geçiyorsun" denilerek aktarıldım. Ardından bu şirket tamamen başka bir gruba satıldı ve şimdi yeni sahiplerin şirketinde çalışıyorum. İleride işten ayrılırsam ya da çıkarılırsam kıdem tazminatım, ihbar sürem ve yıllık izin günlerim ilk işe başladığım tarihe göre mi hesaplanır?

Soran: Cengiz A. 11 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 11 Ekim 2026
Kısa cevapKural olarak evet. Geçişleriniz işyeri devri ya da sizin rızanızla iş sözleşmesinin devri şeklinde olduysa ve arada sözleşmeniz sona erdirilip kıdem tazminatınız ödenmediyse, kıdeminiz ilk işe başladığınız tarihten hesaplanır.

Hukuki dayanak:

  • İş Kanunu'nun 6. maddesine göre işyeri ya da bir bölümü devredildiğinde iş sözleşmeleri bütün hak ve borçlarıyla devralana geçer. Devralan işveren, hizmet süresine bağlı haklarda işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihi esas almak zorundadır.
  • Türk Borçlar Kanunu'nun 429. maddesine göre işçinin yazılı rızasıyla sözleşmesi başka bir işverene devredildiğinde de hizmet süresine bağlı haklarda ilk işe başlama tarihi esas alınır. Grup şirketleri arasındaki "tüm haklarıyla" geçişler çoğunlukla bu kapsamdadır.
  • 1475 sayılı Kanun'un yürürlükteki 14. maddesine göre işyerinin devri ya da herhangi bir şekilde el değiştirmesi hâlinde kıdem, hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır.
  • İş Kanunu'nun 54. maddesi yıllık izin hakkı için de aynı işverenin farklı işyerlerinde geçen sürelerin birleştirileceğini öngörür.

Kim ödeyecek: Kıdem tazminatına hak kazandıran bir fesih olduğunda son işveren tazminatın tamamından sorumludur. Önceki işverenler ise sizi çalıştırdıkları süre ve devir anındaki ücretinizle sınırlı olarak onunla birlikte sorumludur. Son satış, şirketin hisselerinin el değiştirmesi şeklinde olduysa işveren tüzel kişi değişmediğinden ortada bir devir bile yoktur; kıdeminiz kesintisiz devam eder.

İhbar süresi: İş Kanunu'nun 17. maddesine göre üç yıldan uzun süren çalışmalarda ihbar süresi sekiz haftadır; toplam kıdeminiz bu sınırı zaten aşmaktadır.

Dikkat edilecek noktalar:

  • Geçişlerden birinde size ibraname imzalatılıp kıdem tazminatı ödendiyse, o dönem yeniden ödenmez; sonraki hesapta dikkate alınır.
  • e-Devlet'teki SGK hizmet dökümünüzden her işverendeki giriş-çıkış tarihlerini ve çıkış kodlarını kontrol edin.
  • Devir yazısı, "tüm haklarıyla" geçişi gösteren belge ya da e-postaların bir örneğini şimdiden saklayın.

Şu an bir talepte bulunmanız gerekmiyor. Ancak iş sözleşmeniz sona erdiğinde kıdem ve ihbar tazminatı için dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız zorunludur; bu aşamada belgelerinizi bir iş hukukçusuna göstermeniz hesap hatalarını önler.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.