İçeriğe geç

Ortodonti ücretini peşin ödedim, tedaviyi yarıda bırakırsam paramı alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 3 görüntülenme 30 Ekim 2026
Soru

Özel bir klinikte diş teli tedavisine başladım ve ücretin tamamını baştan peşin ödedim. Doktor her gidişimde kırıcı konuşuyor, teller sık sık kopuyor, dişlerim temizlenmeden tel takıldı. Son olarak dişlerim düzelmeden telleri kendisi çıkardı ve muhasebeye bunu benim istediğimi söylemiş. Yapıştırıcı kalıntıları hâlâ dişlerimde. Tedaviyi bu klinikte sürdürmek istemiyorum. Ödediğim paranın kalanını geri alabilir miyim, nereye başvurmalıyım?

Soran: Filiz M. 30 Ekim 2026 Tüketici Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 30 Ekim 2026
Kısa cevapEvet. Tedaviyi sona erdirip yapılmayan kısma ait ücretin iadesini isteyebilirsiniz. Tedavi gerektiği gibi yapılmadıysa talebiniz bunun da ötesine geçebilir; başka bir hekimde yaptıracağınız düzeltme masraflarını da isteyebilirsiniz.

Hukuki dayanak: Hekimle hasta arasındaki ilişki vekâlet sözleşmesidir (TBK 502). TBK 512'ye göre vekâlet veren sözleşmeyi her zaman tek taraflı sona erdirebilir; bu durumda hekim yalnızca o güne kadar fiilen yaptığı işin karşılığını hak eder, peşin alınan kalan ücret iade edilmelidir. TBK 506 uyarınca hekim işini özenle yürütmekle yükümlüdür ve benzer alandaki basiretli bir uzmanın göstermesi gereken davranış esas alınır. Özel klinikten ücret karşılığında alınan bu hizmet aynı zamanda 6502 sayılı Kanun kapsamında tüketici işlemidir. Hizmet ayıplıysa, Kanun'un 15. maddesine göre sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim gibi seçimlik haklardan birini kullanabilir, ayrıca tazminat isteyebilirsiniz; dönme hâlinde ödediğiniz bedel derhal iade edilir.

Sizin durumunuzda: Tellerin tedavi tamamlanmadan çıkarılması ve sık sık kopması özensizlik iddiasını güçlendirir; ancak bunun tıbben değerlendirilmesi gerekir. Asıl delil, başka bir ortodontistin muayene raporu ve klinikteki tedavi kayıtlarınız olacaktır. Doktorun kırıcı ve aşağılayıcı tutumu ise ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü'ne veya diş hekimleri odasına şikâyet konusu yapılabilir.

Ne yapmalısınız:

  • Klinikten tedavi kayıtlarınızın, röntgenlerinizin ve ödeme belgelerinizin bir örneğini yazılı olarak isteyin.
  • Başka bir ortodontiste muayene olup mevcut durumunuzu raporlatın.
  • Kliniğe noter ihtarnamesi veya kayıtlı e-posta ile sözleşmeyi sona erdirdiğinizi ve kalan ücretin iadesini istediğinizi bildirin.
  • Tutar, Ticaret Bakanlığı'nın o yıl belirlediği sınırın altındaysa tüketici hakem heyetine e-Devlet üzerinden başvurun; üzerindeyse tüketici mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya gitmeniz gerekir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.