İçeriğe geç

Marketten aldığım ürünlerin zararını ödedim ama dava açıldı, hapis yatar mıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 4 görüntülenme 31 Ekim 2026
Soru

18 yaşındayım. Bir zincir marketten birkaç ürün alıp ödemeden çıktım. Sonra çok pişman oldum; markete geri gitmeye korktuğum için ürünleri mahalledeki bekçilere teslim ettim. Bekçiler beni karakola götürdü, mağaza müdürü de şikâyetçi oldu. Zararı karşıladık, pişman olduğumu da söyledim ama yine de hakkımda dava açılmış. Daha önce hiçbir suçum yok. Hapis cezası alır mıyım?

Soran: Gürkan S. 31 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 31 Ekim 2026
Kısa cevapZararı ödemiş olmanız davanın açılmasını engellemez, çünkü hırsızlık şikâyete bağlı bir suç değildir. Ama sizin durumunuzda cezaevine girme ihtimali düşüktür: Kovuşturma başlamadan önce zararı tamamen gidermeniz cezada önemli bir indirim sağlar, sabıkanızın olmaması da hükmün açıklanmasının geri bırakılması ya da erteleme gibi seçenekleri gündeme getirir.

Hukuki dayanak: Marketten ürün alınması çoğunlukla basit hırsızlık olarak değerlendirilir; Türk Ceza Kanunu'nun 141. maddesine göre cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir. Basit hırsızlık CMK 253 uyarınca uzlaştırma kapsamındadır; market şirketiyle uzlaşırsanız dava düşer. Şirket uzlaşmayı kabul etmezse yargılama devam eder. TCK 168/1'e göre kovuşturma başlamadan önce pişmanlık göstererek zararı tamamen gideren kişinin cezası üçte ikisine kadar indirilir. Ürünlerin değeri azsa TCK 145 uyarınca ayrıca indirim yapılabilir, hatta ceza vermekten vazgeçilebilir.

Muhtemel sonuç: Bu indirimlerden sonra ceza genellikle birkaç aya iner. Daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûmiyetiniz yoksa ve zarar giderilmişse, mahkeme CMK 231 uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verebilir. Bu durumda beş yıllık denetim süresinde kasıtlı bir suç işlemezseniz dava düşer ve adli sicilinize mahkûmiyet olarak geçmez. Mahkeme bunun yerine cezayı erteleyebilir (TCK 51) ya da kısa süreli cezayı seçenek yaptırımlara çevirebilir.

Emsal: Yargıtay 2. Ceza Dairesi'nin 23.03.2021 tarihli, 2020/19289 E., 2021/6193 K. sayılı kararında, çaldıkları malzemelerin yerini göstererek bunları sahibine teslim eden sanıklar hakkında, "müşteki henüz müracaat etmeden çalınan malzemelerin müştekiye teslimi sağladıkları anlaşılmasına rağmen haklarında TCK'nın 168/1 maddesinin uygulanmaması" bozma sebebi yapılmıştır. Ürünleri kendiliğinden teslim etmeniz de bu indirimin değerlendirilmesinde önem taşır.

Ne yapmalısınız:

  • Zararın ödendiğini gösteren makbuz, tutanak ya da yazışmaları dosyaya sunun.
  • Ürünleri kendiliğinden bekçilere teslim ettiğinizi, karakoldaki tutanaklarla birlikte vurgulayın.
  • Uzlaştırmacı size ulaşırsa teklifi değerlendirin; uzlaşma kovuşturma aşamasında da denenebilir.
  • Duruşmaya mutlaka katılın ve pişmanlığınızı mahkemeye kendiniz anlatın; bir avukattan destek almanız sürecin doğru yürümesini sağlar.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.