İçeriğe geç

Lazer paketini peşin ödedim, hiç seansa gitmeden iptal edersem %25 kesebilirler mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 21 görüntülenme 9 Ekim 2026
Soru

Bir güzellik merkezine lazer epilasyon için başvurdum ve şubeye hiç gitmeden paketin tamamını peşin ödedim. Sonra işim gereği şehir dışına çıkmaya başladım, üç aydır bir kez bile seansa gidemedim. Paranın iadesini istediğimde "yüzde 25 kesinti yaparız" dediler. Hiç hizmet almadığım halde bu kesintiyi yapabilirler mi, paramın tamamını nasıl geri alırım?

Soran: Pınar T. 9 Ekim 2026 Tüketici Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 9 Ekim 2026
Kısa cevapHiç hizmet almadığınız bir pakette sözleşmeye yazılmış olsa bile %25 gibi yüksek bir kesinti, çoğu durumda tüketici aleyhine haksız şart sayılır. İşletmenin elinde tutabileceği tutar, gerçekten yaptığı ve belgeleyebildiği masraflarla sınırlıdır.

Önce şunu ayırmak gerekir: Ödemeyi şubede, sözleşmeyi imzalayarak yaptıysanız buna 14 günlük "cayma hakkı" uygulanmaz; cayma hakkı internetten ya da iş yeri dışında kurulan sözleşmeler içindir. Ama bu, paranızın yandığı anlamına gelmez. Hizmet hiç başlamadığı için sözleşmeyi sona erdirmeniz mümkündür; tartışma yalnızca işletmenin ne kadar kesinti yapabileceğidir.

Hukuki değerlendirme: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 5. maddesine göre, tüketiciyle ayrıca müzakere edilmeden standart sözleşmeye konulan ve dürüstlük kuralına aykırı biçimde tüketici aleyhine dengesizlik yaratan şartlar haksız şarttır ve tüketiciyi bağlamaz. Hiç kullanılmamış bir paketten dörtte bir oranında kesinti, işletmenin uğradığı gerçek zararı çoğu zaman aşar. İşletme bir seans ayırdığını, cihaz masrafı yaptığını ya da somut bir zarara uğradığını ispat etmek zorundadır.

Ne yapmalısınız:

  • İptal ve iade talebinizi yazılı olarak (e-posta, KEP ya da noter ihtarı) iletin, ödeme dekontunuzu ve imzaladığınız formu saklayın.
  • Ödemeyi kredi kartıyla yaptıysanız bankanıza da itiraz başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • İşletme kesintide ısrar ederse, bulunduğunuz yerdeki tüketici hakem heyetine e-Devlet üzerinden başvurun. Tutar, Ticaret Bakanlığı'nın o yıl belirlediği parasal sınırın üzerindeyse tüketici mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir.

Heyet ve mahkemeler, hizmetin hiç kullanılmadığı durumlarda genellikle ödenen bedelin tamamına ya da gerçek masraflar düşüldükten sonra kalan tutara hükmetmektedir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.