İçeriğe geç

Kayınpederim vefat ederse taksi plakası devlete mi kalır, eşimde zaten bir tane var?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 6 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Eşimin üzerinde bir ticari taksi plakası var. Kayınpederimin üzerinde de bir taksi plakası kayıtlı. Bir kişinin birden fazla taksi plakasına sahip olamayacağını duydum. Kayınpederimin başına bir şey gelirse onun plakası eşime ve diğer mirasçılara mı kalır, yoksa eşimde zaten plaka olduğu için devlete mi geçer?

Soran: Kadriye G. 28 Ekim 2026 Miras Hukuku Miras Paylaşımı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapHayır, plaka devlete kalmaz. Ticari taksi plakası, ekonomik değeri olan bir malvarlığı hakkıdır ve kayınpederinizin ölümüyle bütün yasal mirasçılarına geçer. Belediyenin koyduğu bir sınırlama olsa bile bunun sonucu, plakanın mirasçılar arasında uygun kişiye bırakılması ya da satılarak bedelinin paylaşılmasıdır.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesine göre mirasçılar, mirasbırakanın ölümüyle mirası bir bütün olarak kanun gereği kazanır. Miras ancak hiç mirasçı yoksa devlete geçer (TMK 501). Kayınpederinizin eşi ve çocukları varsa, eşi TMK 499 gereği mirasın dörtte birini, çocuklar kalan kısmı eşit olarak alır. Paylaşma yapılana kadar plaka dahil bütün tereke üzerinde mirasçılar elbirliğiyle maliktir (TMK 640); bu dönemde plakayla ilgili işlemler kural olarak bütün mirasçıların birlikte hareket etmesini gerektirir.

Belediye düzenlemeleri: Taksi plakalarının devri ve bir kişinin kaç plakaya sahip olabileceği, özellikle büyükşehirlerde belediye ve ulaşım koordinasyon merkezi kararlarıyla düzenlenir. Bazı şehirlerde kişi başına sınırlama gerçekten bulunabilir. Böyle bir kural varsa genellikle plakanın, mirasçılardan plakası olmayan birinin üzerine geçirilmesi ya da belirli bir süre içinde satılması istenir. Bu kurallar şehirden şehre değiştiği için kendi belediyenizin güncel düzenlemesine bakmak gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Belediyenin ilgili biriminden, mirasla geçen plakalarda kişi başı sınır ve devir süresi olup olmadığını yazılı olarak sorun.
  • Ölüm hâlinde önce noterden veya sulh hukuk mahkemesinden mirasçılık belgesi alın (TMK 598).
  • Mirasçılar anlaşırsa plakanın kime geçeceğini ya da satılacağını yazılı bir paylaşma sözleşmesiyle belirleyin; anlaşma olmazsa sulh mahkemesinden paylaştırma istenebilir (TMK 642).

Önceden planlamak isterseniz, kayınpederinizin sağlığında yapacağı bir vasiyetname plakanın kime kalacağını netleştirebilir; ancak diğer mirasçıların saklı paylarına dikkat edilmelidir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.