İçeriğe geç

Kardeşimle ortak evimizdeki kiracıyı kızım oturacak diye çıkarabilir miyiz?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 4 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Kardeşimle yarı yarıya ortak olduğumuz bir dairemiz var ve iki yıldır bir kiracı oturuyor. Kızım o şehirde işe başladı ve ev iş yerine çok yakın olduğu için orada oturmak istiyor. Kiracı çıkmaya yanaşmıyor. Kardeşimin payını kızımın üzerine alsak ya da evin tamamını ona satsak bu iş kolaylaşır mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Soran: Saadet K. 28 Ekim 2026 Kira Hukuku Tahliye
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapKızınızın gerçek ve zorunlu bir konut ihtiyacı varsa, kira süresinin sonunda açılacak bir tahliye davasıyla kiracıyı çıkarmanız mümkündür. Ancak yarı yarıya ortak olduğunuz için bu davayı tek başınıza değil, kardeşinizle birlikte açmanız gerekir. Evin kızınıza devri ayrı bir yol açar, fakat yalnızca tahliye için yapılmış görünen bir devir davada aleyhinize değerlendirilebilir.

Mevcut malikler olarak: Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine göre kiraya veren, kiralananı altsoyu için konut ihtiyacı sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonundan itibaren bir ay içinde açacağı davayla sözleşmeyi sona erdirebilir. Kira sözleşmesinin feshi, Türk Medeni Kanunu'nun 691. maddesine göre pay ve paydaş çoğunluğu gerektiren önemli bir yönetim işidir. Paylar ve paydaş sayısı eşit olduğundan kardeşinizin davaya katılması ya da açıkça onay vermesi gerekir; aksi hâlde hâkimin karar vermesi istenebilir.

Devir yolu: Evin tamamı kızınıza devredilirse, TBK 351. maddeye göre kızınız yeni malik olarak edinmeden itibaren bir ay içinde kiracıya yazılı bildirimde bulunup altı ay sonra kendi ihtiyacı için dava açabilir. Yalnızca kardeşinizin payı devredilirse kızınız tek malik olmayacağından yine paydaşların birlikte hareket etmesi gerekir. Mahkemeler, ihtiyacın samimi ve zorunlu olup olmadığını sıkı biçimde inceler.

Unutulmaması gereken: Ev ihtiyaç gerekçesiyle boşaltılırsa, TBK 355. madde gereği haklı sebep olmadan üç yıl boyunca eski kiracı dışında birine kiralanamaz; aksi hâlde tazminat doğar.

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 09.09.2025 tarihli, 2025/2624 E., 2025/3931 K. sayılı kararında, kızının ihtiyacı için evi satın alan yeni malikin davasında "Ancak edinmeyi izleyen bir ay içerisinde bildirimin tebliği zorunlu olup bunun sonradan giderilmesi mümkün değildir." denilmiş ve bildirim süresinde tebliğ edilmediği için tahliye kararı kanun yararına bozulmuştur. Devir yolunu seçerseniz bu bir aylık süreyi kaçırmamak gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Kira sözleşmesinin başlangıç ve bitiş tarihlerini kontrol edin; dava süresi bu tarihlere bağlıdır.
  • Kızınızın iş sözleşmesini, iş yeri adresini ve şu an kirada oturduğunu gösteren belgeleri hazırlayın.
  • Dava açmadan önce zorunlu arabuluculuğa başvurun; kiracı bu aşamada bir tahliye tarihinde uzlaşmaya razı olabilir.

Kiracıyla anlaşıp yazılı bir tahliye tarihi belirlemek, çoğu zaman en hızlı ve en az masraflı çözümdür.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.