İçeriğe geç

Evlenmeden önceki sabıka kaydım boşanma davasında aleyhime kullanılabilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 10 görüntülenme 22 Ekim 2026
Soru

Üç yıl önce evlendim, ikimizin de ikinci evliliği. İş yüzünden birkaç kez şehir değiştirdik; eşim kendi ailesinin yanında kalmak istedi ve zamanla ayrı düştük. Şimdi boşanıyoruz, bir buçuk yaşında kızımız var. Eşim, evlenmeden önce hakkımda verilmiş eski ceza kayıtlarını öne sürerek 'her şeyini alacağım' diyor. Evlilikten önceki bu kayıtlar boşanmada kusur sayılır mı, nafaka ve tazminat nasıl belirlenir?

Soran: Durmuş P. 22 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 22 Ekim 2026
Kısa cevapEvlenmeden önce işlenmiş suçlar ve bunlara ait adli sicil kayıtları, boşanma davasında size kusur olarak yüklenemez. Boşanmada kusur, evlilik birliği içindeki davranışlara göre belirlenir. Bu nedenle eşinizin bu kayıtlar üzerinden 'her şeyini alacağım' demesinin hukuki karşılığı sınırlıdır; ancak çocuğun yararı değerlendirilirken mahkeme geçmişinize de bakabilir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 174. maddesine göre boşanma tazminatları kusurlu taraftan istenebilir; maddi tazminat için isteyenin kusursuz ya da daha az kusurlu olması gerekir. Evlilik öncesindeki bir durum ancak sizin tarafınızdan gizlenmiş ve eşiniz bu yüzden aldatılarak evlenmişse evlenmenin iptali davası gündeme gelebilir (TMK 150). Bu dava, iptal sebebinin öğrenilmesinden itibaren altı ay ve her hâlde evlenmeden itibaren beş yıl içinde açılmalıdır (TMK 152). Eşiniz bu kayıtları evlenmeden önce biliyorsa bu yol da kapalıdır.

Nafaka: - Kızınız için iştirak nafakası kusurdan bağımsızdır; sizin gelir durumunuz ve çocuğun ihtiyaçlarına göre belirlenir (TMK 182).
- Eşiniz için yoksulluk nafakası, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek ve kusuru daha ağır olmayan eşe bağlanabilir (TMK 175). Anayasa Mahkemesi bu maddedeki 'süresiz' ibaresini iptal etmiş, iptal 30.06.2027'de yürürlüğe girecektir.
Kesin bir rakam vermek mümkün değildir; mahkeme tarafların gelirini, yaşam koşullarını ve çocuğun yaşını esas alır.

Velayet: Bu yaştaki bir çocuğun velayeti uygulamada genellikle anneye verilir. Mahkeme çocuğun yararını gözetirken geçmişteki kayıtların bugün bir risk oluşturup oluşturmadığını sosyal inceleme raporuyla araştırabilir; eski bir kaydın tek başına çocukla kişisel ilişkinizi engellemesi beklenmez.

Ne yapmalısınız:

  • Evlilik boyunca aile konutunu kurmak için gösterdiğiniz çabayı ve ayrılığın nasıl yaşandığını anlatacak tanıkları belirleyin.
  • Gelir belgelerinizi hazırlayın ve kızınızla kişisel ilişki kurulmasını mutlaka talep edin.
  • Mümkünse nafaka ve kişisel ilişkiyi düzenleyen bir protokolle anlaşmalı boşanmayı değerlendirin; süreç hem kısalır hem de öngörülebilir olur.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.