İçeriğe geç

Ev sahibi kirayı bir anda yüzde 60 artırdı, ödemezsek çıkın diyor; hakkı var mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 15 görüntülenme 15 Ekim 2026
Soru

Dört yıldır aynı evde kiracıyız ve ayda 15.000 TL kira ödüyoruz. Ev sahibimiz yeni dönemde kirayı 24.000 TL yapacağını, kabul etmezsek evden çıkmamız gerektiğini söyledi. Bir anda bu kadar zam yapmaya hakkı var mı? Kabul etmezsek bizi evden çıkarabilir mi?

Soran: Sevgi E. 15 Ekim 2026 Kira Hukuku Kira Tespiti
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 15 Ekim 2026
Kısa cevapHayır. Kira ilişkiniz beş yılı doldurmadığı için ev sahibi yeni dönemde kirayı, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) on iki aylık ortalama değişim oranından fazla artıramaz. Artışı kabul etmediğiniz için sizi evden de çıkaramaz; "ya öde ya çık" kanunda bir tahliye sebebi değildir.

Artış sınırı: Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre yenilenen kira dönemlerinde yapılacak artış, bir önceki kira yılındaki on iki aylık TÜFE ortalamasını geçemez. Bu oranı TÜİK her ay açıklar; yeni kira döneminizin başlangıcından önce açıklanan son orana bakılır. Konut kiralarında bir dönem uygulanan %25 sınırı 01.07.2024'te sona ermiştir; bugün geçerli tavan TÜFE ortalamasıdır.

Tahliye konusu: Kanunun 347. maddesine göre ev sahibi, sözleşme süresinin bitmesine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez; sözleşme kendiliğinden bir yıl uzar. Ev sahibi ancak kanunda sayılan sebeplerle, örneğin kendisinin ya da yakınlarının gerçek konut ihtiyacı, kiranın ödenmemesi veya yazılı tahliye taahhüdü gibi durumlarda, yasal yollara başvurarak tahliye isteyebilir.

Beş yıldan sonra: Kira ilişkiniz beş yılı doldurduğunda ev sahibi kira tespit davası açarak kiranın emsal kiralar da dikkate alınarak hakkaniyete uygun biçimde yeniden belirlenmesini isteyebilir. Bu durumda artış TÜFE sınırını aşabilir. Kira tespit davasından önce arabulucuya başvurmak zorunludur.

Ne yapmalısınız:

  • Yeni dönemde kiranızı TÜFE ortalaması kadar artırarak, banka üzerinden ve açıklamasına ilgili ayı yazarak ödeyin. Eski bedeli ödemeye devam etmek sizi sonradan fark borcuyla karşı karşıya bırakabilir.
  • Ev sahibine yasal oranı belirten kısa bir yazılı bildirim gönderin.
  • Size uzatılan tahliye taahhütnamesini ya da yeni sözleşmeyi içeriğini anlamadan imzalamayın.

Ev sahibiyle yasal sınır üzerinden uzlaşmak çoğu zaman en kısa yoldur; baskı sürerse yazışmalarınızı ve ödeme dekontlarınızı mutlaka saklayın.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.