İçeriğe geç

Altı yıldır kiracıyım; ev sahibi 5 yıl doldu diye kirayı iki katına çıkarabilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 6 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Altı yıldır aynı dairede kiracıyım ve kiramı her yıl yasal oranda artırarak ödedim. Ev sahibi, beş yıl dolduğu için kirayı güncelleme hakkı olduğunu söyleyip kirayı iki katından fazlasına çıkarmak istiyor. Sitedeki eski kiracıların çoğu benim ödediğime yakın kira veriyor; yalnızca geçen ay gelen yeni bir kiracı çok yüksek bir bedelle girdi. Benim bütçem ancak makul bir artışa yetiyor. Ev sahibi bu artışı tek başına yapabilir mi?

Soran: Tülay S. 28 Ekim 2026 Kira Hukuku Kira Tespiti
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapHayır, tek başına yapamaz. Beş yılı dolduran kira ilişkilerinde kira bedeli emsallere göre yeniden belirlenebilir; ancak bunun için ya sizin rızanız ya da mahkeme kararı gerekir. Ev sahibinin söylediği rakam, siz kabul etmedikçe sizi bağlamaz.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin üçüncü fıkrasına göre beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde yeni kira bedeli hâkim tarafından; TÜFE'nin on iki aylık ortalamasındaki değişim, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Yani ölçü, sitedeki en yüksek kira değildir. Bilirkişi çevredeki benzer daireleri inceler; mahkemeler de uzun süredir oturan kiracı lehine, belirlenen rayiç bedelden genellikle bir hakkaniyet indirimi yapar. Geçen ay çok yüksek bedelle giren tek bir kiracı, tek başına belirleyici bir emsal değildir.

Tahliye riski: Ev sahibi, artışı kabul etmediğiniz için sizi çıkaramaz. TBK 347. maddeye göre konut kiralarında kiraya veren, on yıllık uzama süresi dolmadan sözleşme süresinin bitmesine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Kira tespit davası tahliye sebebi değildir; yalnızca yeni kiranın ne olacağını belirler.

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 13.01.2026 tarihli, 2025/3054 E., 2026/57 K. sayılı kararında onanan kira tespiti dosyasında mahkeme, benzer taşınmazların emsal kira bedellerini inceletmiş ve "bilirkişi heyeti tarafından belirlenen rayiç kira bedeli üzerinden %10 hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği kanaatine varıldığı" gerekçesiyle yeni kirayı belirlemiştir. Yani yeni kira, ev sahibinin istediği rakamla değil, bilirkişi incelemesi ve hakkaniyet indirimiyle bulunur.

Ne yapmalısınız:

  • Kirayı, mevcut bedel artı yasal oranda artışla, her ay bankadan ve açıklamalı olarak ödemeye devam edin.
  • Ev sahibine makul bir artışa açık olduğunuzu yazılı bildirin; anlaşırsanız yeni bedeli yazılı hâle getirin.
  • Ev sahibi kira tespiti için dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk görüşmesine, sitedeki eski kiracıların ödediği bedelleri ve dairenin eksiklerini gösteren belgelerle hazırlıklı gidin.

Anlaşma olmazsa mahkemenin belirleyeceği bedel, ev sahibinin istediğinin altında kalabilir. Bu yüzden baskı altında yüksek bir rakamı imzalamamanızı öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.