İçeriğe geç

Diğer hissedarlar arsa satışına imza atmış, imzalamayan ben tazminat öder miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 20 Ekim 2026
Soru

Ailemizden kalan hisseli bir arsa var. Alıcılar, biz hariç diğer hissedarlara bir sözleşme imzalatmış. Sözleşmede kapora verileceği, kalanının tapuda ödeneceği, belirtilen tarihte tapuya gidilmezse kaporanın yanacağı ve iki ay içinde bir milyon lira tazminat ödeneceği yazıyormuş. Biz hiçbir şey imzalamadık. Buna rağmen bize bir yaptırım uygulanabilir mi, tazminat ödememiz ya da arsanın açık artırmaya çıkması mümkün mü?

Soran: Yavuz T. 20 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 20 Ekim 2026
Kısa cevapHayır. İmzalamadığınız bir sözleşme sizi bağlamaz; sizden ne tazminat ne kapora istenebilir. Üstelik taşınmaz satışına ilişkin adi yazılı bir sözleşme, imzalayan hissedarlar bakımından bile geçersizdir ve cezai şart doğurmaz. Payınız rızanız olmadan satılamaz; tek olasılık, alıcının diğer payları satın alıp paydaş olduktan sonra ortaklığın giderilmesi davası açmasıdır.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 706. maddesi ile Türk Borçlar Kanunu'nun 237. maddesine göre taşınmaz satışı ve satış vaadi ancak resmî şekilde (tapu ya da noter önünde) yapılırsa geçerlidir. Elden imzalanan sözleşme hükümsüzdür; bu nedenle içindeki cezai şart ve kapora kaydı da hüküm doğurmaz, taraflar yalnızca verdiklerini geri isteyebilir. Paylı mülkiyette her paydaş yalnızca kendi payı üzerinde tasarruf edebilir; arsanın tamamının satışı için bütün paydaşların rızası gerekir. Bir paydaş payını üçüncü kişiye satarsa, Kanun'un 732. maddesi size önalım hakkı tanır; bu hakkı satışın size bildirilmesinden itibaren üç ay, her hâlde iki yıl içinde kullanabilirsiniz.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 15.05.2024 tarihli, 2023/501 E., 2024/241 K. sayılı kararında, şekle aykırı sözleşme için "geçersiz sözleşmede taraflar sözleşmeye dayalı hak ve borç iddiasında bulunamayacağından sözleşmedeki cezai şart veya sözleşmeye bağlı fer'î taleplerin de kabul edilemeyeceğinde tereddüt olmamalıdır" denilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Hiçbir belge imzalamayın, kapora kabul etmeyin; baskı içeren mesajları saklayın.
  • Diğer hissedarlar paylarını tapuda devrederse önalım hakkınızı süresinde kullanmak için tapu kaydını takip edin.
  • Alıcı paydaş olup ortaklığın giderilmesi davası açarsa önce zorunlu arabuluculuk aşaması gelir; burada aynen taksim ya da payınızı makul bedelle satma seçeneklerini görüşebilirsiniz. Satış kararı verilirse ihaleye siz de katılabilirsiniz.

Size gelen tazminat tehdidinin hukuki dayanağı yoktur; yine de sözleşme metnini bir avukata göstererek diğer hissedarların durumunu da birlikte değerlendirmeniz yerinde olur.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.