İçeriğe geç

Belediye imar planıyla arsamın bir kısmını aldı, bedelini ödemek zorunda değil mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 14 Ekim 2026
Soru

Babamdan kalma, yeni imara açılan bir bölgede arsamız var. Yeni imar planı yapıldı ve arsamızın bir kısmının yol ve park alanına ayrıldığını, bunun karşılığında bize para ödenmeyeceğini söylediler. Devlet arsamızın bir bölümünü bedava alabilir mi? Hiç ses çıkarmazsak hakkımızı kaybeder miyiz, ne yapmamız gerekiyor?

Soran: Nevzat A. 14 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 14 Ekim 2026
Kısa cevapDuruma göre değişir. Belediye imar uygulaması (parselasyon) yapıyorsa, kanun arsanızın belli bir oranını yol, park gibi kamu alanları için bedelsiz almasına izin verir. Buna "düzenleme ortaklık payı" denir ve düzenlemeden önceki yüzölçümünün %45'ini geçemez. Bu sınırı aşan kısım ya da imar uygulaması dışında el konulan alan için ise bedel ödenmesi gerekir.

Düzenleme ortaklık payı: 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre belediye, düzenlemeye giren arsalardan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil alan, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetler için pay kesebilir. Bu kesinti bedelsizdir; çünkü düzenleme sonucunda kalan arsanın imarlı hâle gelerek değer kazandığı kabul edilir. Daha önce aynı yerden pay alınmışsa bu da hesaba katılmalıdır.

Bedel ödenmesi gereken hâller: Anayasa'nın 46. maddesine göre kamulaştırma bedeli kural olarak nakden ve peşin ödenir. Belediye pay oranını aşan bir alanı alıyorsa ya da kamulaştırma yapmadan arsanıza fiilen yol açıp kullanmaya başlamışsa, "kamulaştırmasız el atma" nedeniyle bedel davası açabilirsiniz. Arsanın planda kamu alanına ayrılıp yıllarca kamulaştırılmadan bekletilmesi de mülkiyet hakkını kısıtlar ve belirli koşullarla bedel ya da tazminat talebine konu olabilir.

Ne yapmalısınız:

  • Belediyeden parselasyon planını ve dağıtım cetvelini isteyin; arsanızdan kesilen oranın %45'i aşıp aşmadığını ve yeni parselinizin yerini kontrol edin.
  • Parselasyon planı askıya çıkarıldığında itiraz edin. Plana karşı, askı süresinin bitiminden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilir. Bu süre kaçırılırsa itiraz imkânı ciddi biçimde daralır.
  • Arsanıza plan uygulanmadan fiilen el konulduysa, tapu kaydı ve fotoğraflarla durumu belgeleyin; bu durumda bedel davası adli yargıda açılır.

Hangi yolun uygun olduğu, uygulamanın türüne ve tarihlere göre değişir. Plan ve cetveli bir avukata ya da harita mühendisine inceletmeniz ilk ve en önemli adımdır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.