İçeriğe geç

Baskıyla fahiş kira artışını kabul ettim, fazlasını geri alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 9 görüntülenme 22 Ekim 2026
Soru

Yıllardır aynı evde kiracıyım. Ev sahibi kirayı neredeyse üç katına çıkarmak istedi, kabul etmeyince 'evi satacağım' dedi ve neredeyse her hafta evi görmeye birilerini getirmeye başladı. Bu ziyaretlerden bunaldık ve sonunda istediği rakamı kabul ettik. Yasal artış oranının çok üzerindeki bu kirayı ödemeye devam etmek zorunda mıyım? Fazladan ödediğim parayı geri isteyebilir miyim?

Soran: Nuri A. 22 Ekim 2026 Kira Hukuku Kira Alacağı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 22 Ekim 2026
Kısa cevapYenilenen kira dönemleri için yapılan artış anlaşmaları, kanundaki üst sınırı aşan kısım bakımından geçersizdir. Baskı altında kabul ettiğiniz rakamın yasal sınırı aşan bölümünü ödemekle yükümlü değilsiniz ve fazladan ödediğiniz tutarın iadesini isteyebilirsiniz. Ancak kiracılığınızın kaç yıldır sürdüğü sonucu doğrudan etkiler.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin birinci fıkrasına göre tarafların yenilenen kira dönemine ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksinin on iki aylık ortalamasına göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Konutlarda bu sınır bir dönem geçici olarak yüzde 25 olarak uygulanmış, 1 Temmuz 2024'ten itibaren yeniden on iki aylık TÜFE ortalamasına dönülmüştür. Sınırı aşan kısım geçersiz olduğundan, fazladan ödenen tutar sebepsiz zenginleşme hükümlerine (TBK 77 vd.) göre geri istenebilir. Bu talep, geri isteme hakkınızı öğrendiğiniz tarihten itibaren iki yıl ve her hâlde ödemeden itibaren on yıl içinde zamanaşımına uğrar (TBK 82). Ev sahibi 'kendi isteğinle ödedin' diyebileceğinden, baskı altında ödediğinizi gösteren mesajları ve tanıkları saklayın.

Dikkat: Kiracılığınız beş yılı doldurmuşsa ev sahibi, emsal kira bedellerini de dikkate alan kira tespiti davası açabilir (TBK 344/3). Bu durumda mahkemenin belirleyeceği dönemden itibaren kira yükselebilir ve iade talebiniz bu dönemle sınırlı kalabilir.

Evin gezdirilmesi: Evi satmak isteyen ev sahibi alıcılara evi gösterebilir; ancak bunun makul sıklıkta, önceden haber verilerek ve sizin uygun olduğunuz saatlerde yapılması gerekir. Her hafta dayatılan ziyaretler, kiralananı rahatça kullanma hakkınızı zedeler.

Ne yapmalısınız:

  • Kira ödemelerinizi banka yoluyla yapın ve dekontları saklayın.
  • Ev sahibine noter veya e-posta yoluyla, yasal oranı aşan kısmı ödemeyeceğinizi ve fazla ödenen tutarın iadesini istediğinizi bildirin.
  • Uzlaşma olmazsa dava açmadan önce zorunlu olarak arabulucuya başvurun.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.