İçeriğe geç

Babamın vefatından sonra üvey annem küçük kardeşimi göstermiyor, dava açabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 5 görüntülenme 27 Ekim 2026
Soru

Babamın ikinci evliliğinden olan 9 yaşında bir kardeşim var. Babam vefat ettikten sonra kardeşim annesiyle, yani üvey annemle yaşamaya devam etti. Eskiden düzenli görüşüyor, birlikte vakit geçiriyorduk; ancak son aylarda üvey annem kardeşimle görüşmemi tamamen engelliyor, telefonlarıma da çıkmıyor. Kardeşimle görüşebilmek için dava açabilir miyim, süreç nasıl işler?

Soran: İrem S. 27 Ekim 2026 Aile Hukuku Velayet
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 27 Ekim 2026
Kısa cevapEvet, dava açabilirsiniz; ancak kolay bir dava olmadığını bilmelisiniz. Kanun, anne ve baba dışındaki kişilere, özellikle kardeş gibi hısımlara da çocukla kişisel ilişki hakkı tanıyabilir. Bunun için "olağanüstü hâl" bulunması ve görüşmenin çocuğun yararına olması gerekir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 325. maddesine göre olağanüstü hâller mevcutsa, çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı diğer kişilere, özellikle hısımlarına da tanınabilir. Dava, kardeşinizin yerleşim yerindeki aile mahkemesinde, velayet sahibi olan üvey anneniz aleyhine açılır. Aile mahkemesi davalarında dava öncesi arabuluculuk zorunlu değildir.

Olağanüstü hâl ne demek: Kanun bunu tanımlamamıştır; her olayın özelliğine bakılır. Babanızın vefatı, kardeşinizle daha önce düzenli görüşmeniz, aranızdaki bağın kopmasının çocuğa zarar verebileceği gibi durumlar bu kapsamda değerlendirilebilir. Mahkeme sosyal inceleme raporu alır ve kardeşinizin yaşı uygunsa onun görüşünü de dinler.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 18.09.2025 tarihli, 2025/4540 E., 2025/7490 K. sayılı kararında, ablanın küçük kardeşiyle kişisel ilişki kurulması talebini ilk derece mahkemesi kabul etmiş, ancak Yargıtay "davacı abla açısından 4721 sayılı Kanun'un 325 inci maddesi kapsamında olağanüstü halin varlığının kanıtlanamadığı anlaşılmıştır" diyerek kararı bozmuş; idrak çağındaki çocuğun görüşmek istemediğine dair beyanının da dikkate alınması gerektiğini belirtmiştir. Yani kardeşlik bağı tek başına yeterli görülmeyebilir; olağanüstü hâli somut olarak ortaya koymanız gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Önce aile büyükleri aracılığıyla, kısa ve üvey annenizin de bulunacağı görüşmeler önererek uzlaşmayı deneyin.
  • Geçmişte birlikte geçirdiğiniz zamanı gösteren fotoğraflar, mesajlar ve tanıkları toplayın.
  • Babanızın vefatından sonra kardeşiniz için ailesinden kalan bağların önemini dilekçenizde açıkça anlatın.
  • Talebinizi ılımlı tutun; örneğin ayda bir veya iki kez, gündüz saatlerinde görüşme istemek mahkemenin kabulünü kolaylaştırır.

Bu davalarda belirleyici olan sizin değil kardeşinizin yararıdır; dilekçenizi bu bakış açısıyla hazırlamanızı öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.