İçeriğe geç

Adli para cezası için çağrı kâğıdı geldi; şimdi ödersem cezaevine girmem mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 24 Ekim 2026
Soru

Bir süre önce aldığım hapis cezası adli para cezasına çevrilmişti. Bana gönderilen ödeme emrindeki süre içinde maddi durumum nedeniyle hiç ödeme yapamadım. Şimdi savcılıktan, on gün içinde teslim olmam gerektiğini yazan bir çağrı kâğıdı geldi. Bu on gün içinde paranın tamamını yatırırsam cezaevine girmekten kurtulur muyum? On günlük süre kâğıdı elime aldığım günden mi başlıyor? Ödersem sicil kaydım da silinir mi?

Soran: Ali R. 24 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 24 Ekim 2026
Kısa cevapEvet. Paranın tamamını ödediğinizde, adli para cezasından çevrilen hapsin infazına gerek kalmaz ve cezaevine girmezsiniz. Ancak ödeme, mahkûmiyet kararını ve adli sicil kaydını ortadan kaldırmaz; sadece cezanın infaz edilmiş olmasını sağlar.

Hukuki dayanak: Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 106. maddesine göre ödeme emrine rağmen süresinde ödenmeyen adli para cezası, Cumhuriyet savcısının kararıyla hapse çevrilir. Aynı maddenin sekizinci fıkrası, hükümlünün hapis yattığı veya kamuya yararlı işte çalıştığı günler dışındaki günlere karşılık gelen parayı ödemesi hâlinde hapisten çıkarılacağını ya da çalışmanın sona ereceğini düzenler. Yani teslim olmadan önce tamamını, teslim olduktan sonra ise kalan kısmı ödeyerek infazı sona erdirebilirsiniz.

On günlük süre: Kanun'un 19. maddesine göre adli para cezasından çevrilen hapis için önce çağrı kâğıdı gönderilir. Hükümlü, çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmezse savcı yakalama emri çıkarır. Süre, kâğıdın size usulüne uygun tebliğ edildiği günden itibaren işler. Tebliğ tarihini zarftaki şerhten veya e-Devlet'teki tebligat kaydından kontrol edebilirsiniz.

Sicil kaydı: Ödeme, cezanın infazı demektir. Mahkûmiyet adli sicile işlenir; infaz tamamlanınca kayıt arşive alınır ve kanundaki süreler dolunca silinir.

Ne yapmalısınız:

  • Çağrı kâğıdını gönderen infaz bürosundan güncel ödeme tutarını ve hangi hesaba ya da vergi dairesine ödeyeceğinizi yazılı olarak öğrenin.
  • Ödemeyi on gün dolmadan yapın ve makbuzu aynı gün infaz bürosuna teslim ederek dosyaya işlenmesini sağlayın.
  • Tamamını ödeyemiyorsanız, ödediğiniz kısmın hapis gününden düşüleceğini bilin; kalan gün sayısını savcılığa sorun.
  • Süreyi kaçırmayın; teslim olmamanız veya ödeme yapmamanız yakalama emrine yol açar.

Ödeme makbuzunu ve infaz bürosuna verdiğiniz dilekçenin alındısını mutlaka saklayın.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.