İçeriğe geç

Senetle aldığımız mobilya için satıcı şimdi güncel fiyat istiyor, ödemeli miyiz?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 14 Ekim 2026
Soru

Kış aylarında bir mobilya mağazasından senetle mobilya aldık; eşyaların birkaç ay sonra teslim edilmesi kararlaştırıldı. İlk taksidi ödedik, sonraki birkaç taksidi satıcıyla konuşarak erteledik. Şimdi mağaza siparişi verdiğini söyleyip bizden bugünkü fiyat üzerinden ödeme yapmamızı istiyor. Buna uymak zorunda mıyız, ne yapmalıyız?

Soran: Ceyda U. 14 Ekim 2026 Tüketici Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 14 Ekim 2026
Kısa cevapHayır. Sözleşmede kararlaştırılan fiyat iki tarafı da bağlar; satıcı sonradan maliyetlerin arttığını gerekçe göstererek fiyatı tek taraflı yükseltemez. Taksitleri ertelemeniz de kendiliğinden yeni bir fiyat anlamına gelmez. Ancak erteleme konuşmasında vade farkı ya da yeni bir fiyat kabul ettiyseniz ya da sözleşmede gecikme hâlinde fiyat farkı maddesi varsa durumu ayrıca değerlendirmek gerekir.

Hukuki dayanak:

  • 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinin ikinci fıkrasına göre sözleşmede öngörülen koşullar sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez.
  • Kanunun 5. maddesine göre tüketiciyle müzakere edilmeden standart sözleşmeye konulan ve onun aleyhine dengesizlik yaratan şartlar kesin olarak hükümsüzdür. "Teslim tarihindeki fiyat uygulanır" gibi bir matbu madde varsa bu denetime takılır.
  • Aynı maddenin beşinci fıkrasına göre tüketici işlemlerinde yalnızca nama yazılı ve her taksit için ayrı senet düzenlenebilir. Bu kurala aykırı senetler tüketici yönünden geçersizdir.

Taksit erteleme: Ertelediğiniz taksitler için satıcı, ancak bu konuda bir anlaşma yaptıysanız vade farkı isteyebilir. Böyle bir anlaşma yoksa ertelenen taksitlerin gecikmesi nedeniyle en fazla kanuni gecikme faizi gündeme gelebilir. Bu durum bütün bedelin yeniden hesaplanmasına dayanak olamaz.

Teslim: Satıcı eşyaları kararlaştırılan tarihte teslim etmezse temerrüde düşer. Türk Borçlar Kanunu'nun genel hükümlerine göre ona uygun bir süre verip, bu süre içinde de teslim etmezse sözleşmeden dönüp ödediklerinizi geri isteyebilirsiniz. Gecikme nedeniyle uğradığınız zararı da talep edebilirsiniz.

Ne yapmalısınız:

  • Satıcıya noter ya da kayıtlı e-posta aracılığıyla yazılı cevap verin. Sözleşmedeki bedeli kabul ettiğinizi, fiyat farkını kabul etmediğinizi ve eşyaların kararlaştırılan tarihte teslimini istediğinizi bildirin.
  • Ertelediğiniz taksitler için kararlaştırılan yeni ödeme tarihlerini yazılı hâle getirin ve bu tarihlere uyun.
  • Yeni fiyatla senet ya da belge imzalamayın. Uyuşmazlık sürerse, tutar yasal sınırın altındaysa tüketici hakem heyetine başvurun.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.