İçeriğe geç

Kardeşim evlenecek, üzerime kayıtlı evdeki kiracıyı ihtiyaçtan çıkarabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 17 Ekim 2026
Soru

Babamla birlikte baba evinde oturuyoruz; ayrıca tapusu benim üzerime olan bir dairemiz daha var ve orada kiracı oturuyor. Kardeşim birkaç ay sonra evleniyor, o daireye yerleşmek istiyoruz ama kiracı çıkmaya yanaşmıyor. Noter, kardeş için ihtiyaç ihtarı çekilemeyeceğini söyledi. Babam ağır hasta ve tedavi gördüğü hastane o daireye çok yakın. Babamın ihtiyacını gerekçe gösterip dava açabilir miyim?

Soran: Yaşar G. 17 Ekim 2026 Kira Hukuku Tahliye
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 17 Ekim 2026
Kısa cevapKardeşiniz için ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açamazsınız; kanun kardeşi ihtiyaç sahibi olarak saymaz. Babanız için açabilirsiniz, çünkü üstsoy kanundaki listede yer alır. Ancak mahkeme babanızın ihtiyacının gerçek, samimi ve zorunlu olup olmadığını araştırır; asıl amacın kardeşinizi yerleştirmek olduğu anlaşılırsa dava reddedilir.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine göre kiraya veren, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut gereksinimi nedeniyle kullanmak zorundaysa tahliye davası açabilir. Kardeş bu sayımda yoktur; kardeşe karşı bakım yükümlülüğü ancak kardeşin yoksulluğa düşecek olması hâlinde doğar ki evlenecek bir kardeş için bu şart gerçekleşmez. Babanızın hastaneye yakınlık, bakım kolaylığı gibi somut ve sağlık raporuyla desteklenen bir ihtiyacı varsa bu, Yargıtay'ın aradığı "gerçek ve samimi ihtiyaç" ölçütünü karşılayabilir. Babanızın kendi evinin olması tek başına engel değildir; mahkeme mevcut evin babanızın durumu için neden yetersiz olduğunu sorar. Baba evine kardeşinizin yerleşeceği ortaya çıkarsa bu, ihtiyacın samimiyetini zayıflatan en güçlü karşı delil olur.

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 29.04.2026 tarihli, 2025/5807 E., 2026/2585 K. sayılı kararında, "ihtiyaç nedenine dayalı olarak açılan tahliye davasında yargılama süresince ihtiyacın devam etmesinin gerekmesi karşısında" ihtiyacın sonradan ortadan kalktığı bir davada ret kararı onanmıştır. İhtiyacın dava boyunca sürmesi ve ispatlanması gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Sözleşme belirli süreliyse sürenin bitiminden, belirsiz süreliyse fesih dönemine göre belirlenen tarihten itibaren bir ay içinde dava açılmalıdır; bu süre içinde noterden gönderilecek yazılı bildirim dava süresini bir kira yılı uzatır (TBK 353).
  • Dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız zorunludur; arabuluculukta anlaşarak makul bir tahliye tarihi ve tahliye taahhüdü almak çoğu zaman davadan hızlıdır.
  • Dava kabul edilip tahliye sağlanırsa daireyi üç yıl boyunca haklı sebep olmadan başkasına kiralayamazsınız; aksi hâlde eski kiracıya en az bir yıllık kira bedeli tutarında tazminat ödersiniz (TBK 355).

Babanızın sağlık raporu, hastane kayıtları ve mevcut evin uzaklığını gösteren belgelerle somut bir ihtiyaç dosyası hazırlayıp arabuluculuk aşamasında masaya koymanızı öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.