İçeriğe geç

İşveren yeni iş sözleşmesi imzalatmak istiyor, imzalamazsam ne olur?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 27 Ekim 2026
Soru

Bir yıl önce işe başlarken iş sözleşmesi imzaladım. Şimdi işveren tüm çalışanlara yeni bir sözleşme getirdi ve imzalamamızı istiyor. Yeni metinde çalışma saatleri, görev yeri ve bazı ek maddeler değişmiş. İşveren istediği zaman bize yeni sözleşme imzalatabilir mi? İmzalamazsam beni işten çıkarabilirler mi, tazminat hakkım yanar mı?

Soran: Cansu B. 27 Ekim 2026 İş Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 27 Ekim 2026
Kısa cevapİşveren yeni bir sözleşme önerebilir, ancak siz imzalamak zorunda değilsiniz. Çalışma koşullarınızı esaslı biçimde değiştiren bir düzenleme, ancak siz bunu altı iş günü içinde yazılı olarak kabul ederseniz sizi bağlar. Reddetmeniz tek başına haklı fesih sebebi değildir; işveren sizi bu yüzden çıkarırsa kural olarak kıdem ve ihbar tazminatınızı ödemek zorundadır.

Hukuki dayanak: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesine göre işveren, iş sözleşmesiyle ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirerek yapabilir. Bu şekle uygun yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Değişiklik geçmişe etkili olarak da yürürlüğe konulamaz. Çalışma saatleri, ücret, görev ve çalışma yeri gibi konulardaki değişiklikler çoğunlukla esaslı sayılır.

Reddederseniz ne olur: İşveren, değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını ya da başka bir geçerli fesih nedeni bulunduğunu yazılı olarak açıklayıp bildirim süresine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumda:

  • En az bir yıllık kıdeminiz varsa kıdem tazminatına, ayrıca ihbar tazminatına ya da bildirim süresine hak kazanırsınız.
  • İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalışıyorsa ve altı aylık kıdeminiz varsa işe iade davası açabilirsiniz. Bu dava için önce arabulucuya başvurmanız, bunun için de fesih bildiriminden itibaren bir aylık süreye uymanız gerekir.

Dikkat etmeniz gerekenler:

  • Yeni metni imzalamadan önce dikkatle okuyun; özellikle "fazla çalışma ücrete dahildir", rekabet yasağı, cezai şart ve ibra niteliğindeki maddeler ileride haklarınızı kısıtlayabilir.
  • Kabul etmiyorsanız bunu yazılı olarak bildirin ve mevcut sözleşmenizdeki şartlarla çalışmaya devam ettiğinizi belirtin.
  • "İmzalamazsam çıkarım" diye işi kendiniz bırakmayın; bu istifa sayılabilir ve tazminat hakkınızı riske atar.
  • Değişiklik onayınız olmadan fiilen uygulanır ve aleyhinize sonuç doğurursa, örneğin ücretiniz düşürülürse, iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedip tazminat isteme imkânınız doğabilir.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 18.03.2021 tarihli, 2021/112 E., 2021/294 K. sayılı kararında, çalışma koşullarındaki esaslı değişiklik için yazılı bildirim ve yazılı kabul arandığı belirtilerek "yazılı olarak bildirilmeyen ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçi bakımından hüküm ifade etmez" denilmiştir. Yeni sözleşmeyi imzalamadığınız sürece eski şartlarınız geçerliliğini korur.

Tereddüt ettiğiniz maddeleri imzalamadan önce bir iş hukuku avukatına göstermenizi öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.