İçeriğe geç

Garantili televizyonum aylardır tamir edilmedi, şimdi de değiştirmiyorlar

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 14 Ekim 2026
Soru

Yaklaşık sekiz ay önce bir elektronik mağazasından televizyon aldım, bir yıl garantisi olduğu söylendi. Birkaç ay sonra televizyon bozuldu. Mağaza önce aynı model gelince değiştireceğini söyledi ve beni aylarca oyaladı. Şimdi arızanın üzerinden uzun zaman geçtiği için artık bir şey yapamayacaklarını söylüyorlar. Bu durumda ne yapabilirim?

Soran: Doğan K. 14 Ekim 2026 Tüketici Hukuku Ayıplı Mal
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 14 Ekim 2026
Kısa cevapHaklarınız devam ediyor; satıcının sizi oyalaması da durumunuzu güçlendiriyor. Kanuni garanti süresi en az iki yıldır, "bir yıl garanti" demeleri sizi bağlamaz. Arızayı bildirdiğiniz tarihten bu yana azami tamir ve değişim süresi çoktan aşıldığı için bedel iadesi, yenisiyle değişim ya da indirim isteyebilirsiniz. Satıcı bu talebi reddedemez.

Hukuki dayanak:

  • 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 56. maddesine göre garanti süresi, malın teslim tarihinden itibaren asgari iki yıldır.
  • Kanunun 11. maddesine göre onarım ya da değişim talebi en geç otuz iş günü içinde yerine getirilmelidir. Yönetmelik listesindeki mallarda ise yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi uygulanır. Bu süre aşılırsa tüketici diğer haklarını kullanmakta serbesttir.
  • 56. maddenin üçüncü fıkrasına göre tamir için gereken azami süre aşılmışsa satıcı tüketicinin talebini reddedemez. Satıcı, üretici ve ithalatçı birlikte sorumludur.
  • Kanunun 12. maddesine göre ayıplı maldan sorumluluk, teslimden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Sekiz ay önce aldığınız televizyon için "süre geçti" savunması yerinde değildir.

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 24.03.2026 tarihli, 2025/2957 E., 2026/1559 K. sayılı kararında, azami tamir süresi aşılan bir araç için ayıpsız misli ile değişim kararı onanmıştır. Kararda, yönetmeliğe göre azami sürenin başlangıcı şöyle belirtilmiştir: "Bu süre, garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar." Karar bir araçla ilgili olsa da aynı ilke televizyon için de geçerlidir.

Ne yapmalısınız:

  • Fatura, garanti belgesi ve varsa servis fişini bir araya getirin. Arızayı ilk ne zaman bildirdiğinizi gösteren mesaj veya tanıkları not edin.
  • Satıcıya ve üreticiye yazılı olarak (noter ihtarı ya da kayıtlı e-posta) bedel iadesi veya yenisiyle değişim talebinizi bildirin.
  • Sonuç alamazsanız, televizyonun bedeli yasal sınırın altındaysa e-Devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvurun. Sınırın üzerindeyse önce arabulucuya, anlaşma olmazsa tüketici mahkemesine gidilir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.