İçeriğe geç

Evde kurulan su arıtma cihazından caydım ama almıyorlar; taksit öder miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 8 görüntülenme 25 Ekim 2026
Soru

Kapıya gelen satıcılardan taksitle bir su arıtma cihazı aldım, henüz hiç taksit ödemedim. Kutuyu kendileri açıp kurulumu da yaptılar. 14 gün dolmadan telefonla arayıp iade etmek istediğimi söyledim, size döneceğiz dediler ama dönmediler. Ben de caydığımı bildiren bir dilekçe yazıp sözleşmenin bendeki nüshasıyla birlikte gönderdim. Hâlâ ne cihazı almaya geldiler ne de aradılar. Taksitleri ödemezsem başım derde girer mi?

Soran: Derya K. 25 Ekim 2026 Tüketici Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 25 Ekim 2026
Kısa cevapHayır. Kapınıza gelen satıcıyla kurulan sözleşmede 14 gün içinde cayma bildiriminizi yaptıysanız sözleşmeden kurtulursunuz ve taksit ödeme borcunuz kalmaz. Satıcının cihazı almaya gelmemesi sizi borçlu hâle getirmez. Önemli olan, bildirimi süresinde yaptığınızı ispat edebilmenizdir.

Hukuki dayanak: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 47. maddesi, iş yeri dışında kurulan sözleşmelerde tüketiciye 14 gün içinde gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden cayma hakkı tanır. Bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Aynı maddeye göre satıcı cayma süresi içinde sizden herhangi bir isim altında ödeme isteyemez ve siz malın olağan kullanımından doğan değişikliklerden sorumlu tutulamazsınız. Kutuyu satıcının kendisinin açıp kurmuş olması cayma hakkınızı ortadan kaldırmaz. Ayrıca satıcı sizi cayma hakkı konusunda gerektiği gibi bilgilendirmediyse, 14 günlük süreyle bağlı değilsiniz; bu süre en fazla bir yıl uzar.

Ne yapmalısınız:

  • Dilekçeyi hangi yolla gönderdiğinizi kontrol edin. Taahhütlü posta veya kargo makbuzunuz varsa saklayın; yoksa aynı bildirimi noter, e-posta ya da kayıtlı elektronik posta yoluyla tekrarlayın.
  • Cihazı özenle saklayın ve satıcıya, teslime hazır olduğunuzu ve nereye teslim etmeniz gerektiğini yazılı olarak bildirin.
  • Taksitler bir banka veya finans kuruluşu üzerinden yapıldıysa, cayma bildiriminizin bir örneğini o kuruluşa da gönderin.
  • Satıcı ödeme ister veya icra takibi başlatırsa, ödeme emrine tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz edin; uyuşmazlık için tüketici hakem heyetine de başvurabilirsiniz.

Durumu Ticaret Bakanlığı'nın tüketici şikâyet hattına (ALO 175) bildirmeniz de satıcıyı harekete geçirebilir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.