İçeriğe geç

Ev sahibimin başka daireleri varken torunu için beni çıkarabilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 19 görüntülenme 22 Ekim 2026
Soru

Yedi yıldır aynı evde kiracıyım. Ev sahibim aynı apartmanda üç dairesi daha olduğu hâlde, 25 yaşındaki torununun ayrı eve çıkacağını söyleyerek benim evi boşaltmamı istiyor. Kendisi dairelerden birinde oturuyor, diğer ikisi de kirada. Torunu için ihtiyaç iddiasıyla beni çıkarabilir mi? Neden diğer kiracılardan birini değil de beni seçiyor?

Soran: Rıza Ç. 22 Ekim 2026 Kira Hukuku Tahliye
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 22 Ekim 2026
Kısa cevapTorun, kanundaki altsoy kavramına girdiğinden ev sahibi, torununun konut ihtiyacına dayanarak tahliye davası açabilir. Ancak bu ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunu ispatlamak zorundadır. Aynı binada boş ve uygun bir dairesi varsa ya da ihtiyaç somut bir gerekçeye dayanmıyorsa dava reddedilebilir.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine göre kiraya veren; kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konut ihtiyacı sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, belirli süreli sözleşmede sürenin sonundan itibaren bir ay içinde açacağı davayla sözleşmeyi sona erdirebilir. Yargıtay uygulamasında, kiraya veren birden fazla kiralık taşınmazdan ihtiyacına uygun olanı seçmekte kural olarak serbesttir; bu yüzden diğer dairelerin kirada olması tek başına sizi korumaz. Buna karşılık 25 yaşındaki torunun gerçekten ayrı bir eve çıkacağının (iş, evlilik, öğrenim gibi somut nedenlerle) tanık ve belgelerle gösterilmesi gerekir; 'ileride oturabilir' gibi farazi bir ihtiyaç yeterli değildir.

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 29.04.2026 tarihli, 2025/5807 E., 2026/2585 K. sayılı kararında, ihtiyaca dayalı tahliye davasında ihtiyacın yargılama süresince devam etmesi gerektiği belirtilmiş; taşınmazını dava sırasında satan kiraya verenin davasının reddi onanmıştır.

Ne yapmalısınız:

  • Sözleşmenizin bitiş tarihini kontrol edin; dava süresi bu tarihe göre hesaplanır.
  • Dava açılmadan önce arabuluculuk görüşmesine davet edileceksiniz; orada bir tahliye tarihi kabul eden belgeyi imzalamadan önce koşulları iyice değerlendirin.
  • Davada torunun bugünkü yaşam düzeninin, diğer dairelerin durumunun ve boşalma tarihlerinin araştırılmasını isteyin.
  • Tahliye gerçekleşirse ev sahibi haklı sebep olmaksızın evi üç yıl boyunca başkasına kiralayamaz; kiralarsa size son yıl ödediğiniz bir yıllık kiradan az olmamak üzere tazminat ödemek zorunda kalır (TBK 355).
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.