İçeriğe geç

Eski sevgilim ortak fotoğraflarımızı kayınvalideme göstermiş, suç mu?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 14 görüntülenme 13 Ekim 2026
Soru

Evliyim ve birkaç yıl önce eşimi aldattım. O dönemde görüştüğüm kişiyle, çoğunu benim çektiğim çok sayıda fotoğrafımız vardı. Daha sonra ayrıldık. Bu kişi, aynı apartmanda oturan kayınvalideme gidip fotoğrafları göstermiş ve her şeyi anlatmış. Şu an boşanmanın eşiğindeyiz. Bu kişiye karşı şikâyet ya da dava hakkım var mı?

Soran: Reyhan E. 13 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 13 Ekim 2026
Kısa cevapEvet, olabilir. Özel hayatınıza ilişkin fotoğrafların rızanız olmadan başkalarına gösterilmesi, Türk Ceza Kanunu'ndaki özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturabilir; ayrıca kişilik hakkınızın ihlali nedeniyle manevi tazminat da gündeme gelir. Ancak şikâyet için kanunun öngördüğü süre kısadır ve olayı ne zaman öğrendiğiniz belirleyicidir.

Ceza boyutu: TCK'nın 134. maddesinin ikinci fıkrasına göre kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Fotoğrafların sizin rızanızla çekilmiş olması, başkalarına gösterilmesine de rıza gösterdiğiniz anlamına gelmez.

Emsal: Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin 08.06.2022 tarihli, 2022/1756 E., 2022/4593 K. sayılı kararında, özel hayata ilişkin kayıtların "taksirle ya da tamamen hukuka uygun elde edilmiş olsa dahi, bilerek, isteyerek ve ilgilisinin bilgisi ve rızası dışında ifşa edilmesi" 134/2 kapsamında değerlendirilmiş; ifşanın, içeriğini öğrenme yetkisi olmayan kişilerin bilgisine sunulmak anlamına geldiği açıklanmıştır. Aynı kararda kamuya açık alanda bulunmanın, kişinin her görüntüsünün izinsiz kaydedilip elde tutulmasına rıza sayılamayacağı da vurgulanmıştır. Savunma tarafı fotoğrafların açık alanda çekildiğini ileri sürebilir; mahkeme içeriğe bakarak fotoğrafların özel hayata ilişkin olup olmadığını değerlendirecektir.

Şikâyet süresi: Bu suç şikâyete bağlıdır (TCK m. 139). TCK'nın 73. maddesine göre fiili ve faili öğrendiğiniz tarihten itibaren altı ay içinde şikâyette bulunmanız gerekir. Fotoğrafların gösterildiğini öğrenmenizin üzerinden altı ay geçtiyse ceza soruşturması yapılamaz.

Tazminat: Şikâyet süresi geçmiş olsa bile kişilik hakkınızın ihlali nedeniyle Türk Medeni Kanunu'nun 24 ve 25. maddeleri ile Türk Borçlar Kanunu'nun 58. maddesine dayanarak manevi tazminat davası açabilirsiniz. Bu dava kural olarak zararı ve faili öğrendiğiniz tarihten itibaren iki yıl içinde açılmalıdır (TBK m. 72).

Boşanma yönünden dikkat: Aynı fotoğraflar boşanma davasında aleyhinize delil olarak kullanılabilir; şikâyet bu riski ortadan kaldırmaz. Bu yüzden ceza, tazminat ve boşanma süreçlerini birlikte planlamanız gerekir.

Ne yapmalısınız: Fotoğrafların hangi tarihte, kime ve nasıl gösterildiğini bilen kişileri ve elinizdeki yazışmaları not edin. Altı aylık süre dolmadıysa gecikmeden Cumhuriyet başsavcılığına şikâyette bulunun ve kişinin elindeki fotoğrafların silinmesini de talep edin.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.