İçeriğe geç

Eşimin maaşı belli; bana ve üniversiteli iki çocuğuma ne kadar nafaka bağlanır?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 6 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Eşimle boşanma aşamasındayız. Ben ev hanımıyım, düzenli bir gelirim yok. Eşimin aylık net maaşı yaklaşık 40 bin lira. İki çocuğumuz da üniversitede okuyor ve ikisi de 18 yaşını geçti. Bana ve çocuklara ne kadar nafaka bağlanır, bunun bir yüzdesi ya da hesap yöntemi var mı?

Soran: Nermin A. 28 Ekim 2026 Aile Hukuku Nafaka
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapKanunda nafaka için sabit bir yüzde ya da tablo yoktur. Hâkim, sizin ihtiyacınızı, eşinizin ödeme gücünü ve evlilik içindeki yaşam düzeyinizi birlikte değerlendirir. Önemli bir ayrıntı da şu: Çocuklarınız ergin olduğu için onların nafakası sizin boşanma davanızda değil, çocukların kendi adlarına açacakları bir davada belirlenir.

Sizin için nafaka: Dava sürerken Türk Medeni Kanunu'nun 169. maddesine göre tedbir nafakası bağlanabilir; bunu davanın başında istemeniz yerinde olur. Boşanmadan sonra ise TMK 175. madde uyarınca, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecekseniz ve kusurunuz eşinizden daha ağır değilse yoksulluk nafakası isteyebilirsiniz. Bu nafaka şu an kanunda süresiz olarak düzenlenmiştir; ancak Anayasa Mahkemesi "süresiz" ifadesini iptal etmiştir ve iptal 30.06.2027'de yürürlüğe girecektir. Sonrasında yapılacak yasal düzenleme süre konusunu etkileyebilir.

Çocuklar için nafaka: TMK 328. maddeye göre çocuk ergin olduktan sonra eğitimi sürüyorsa, ana ve baba durumlarına göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde eğitim bitene kadar bakmakla yükümlüdür. Ancak 18 yaşını doldurmuş çocuk için boşanma davasında iştirak nafakası bağlanmaz; çocuklarınızın babalarına karşı kendi adlarına dava açmaları gerekir.

Miktar nasıl belirlenir: Mahkeme tarafların gelirini, kira ve kredi yükünü, sağlık giderlerini araştırır; çoğu zaman kolluk aracılığıyla sosyal ve ekonomik durum araştırması yaptırır. Uygulamada toplam nafakanın, yükümlünün de geçimini sürdürebileceği bir düzeyde tutulduğu görülür.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 29.04.2026 tarihli, 2026/2775 E., 2026/4877 K. sayılı kararında, "iştirak nafakası miktarı belirlenirken tarafların sosyal ve ekonomik durumları, çocuğun yaşı, ihtiyaçları ve eğitimi gözönünde bulundurulmalıdır" denilmiş ve eğitim giderlerini de kapsayan hakkaniyete uygun bir miktar belirlenmediği için karar bozulmuştur. Nafaka hazır bir yüzdeyle değil bu ölçütlerle belirlendiğinden, gelir ve giderleri belgelemeniz belirleyicidir.

Ne yapmalısınız:

  • Eşinizin maaş bordrosu, ek gelirleri, kira ve kredi bilgileri ile kendi aylık giderlerinizi belgeleyin.
  • Dilekçenizde tedbir ve yoksulluk nafakasını ayrı ayrı ve somut rakamla isteyin.
  • Çocuklarınızın yurt, ulaşım ve okul giderleri için kendi adlarına açacakları nafaka davasını aynı dönemde planlayın.

İstediğiniz rakamı, giderlerinizi gösteren bir tabloyla birlikte gerekçelendirmek davada en çok işe yarayacak hazırlıktır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.