İçeriğe geç

Babamdan kalan evdeki kiracı çıkmıyor, ben de kirada oturuyorum; ne yapabilirim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 15 görüntülenme 15 Ekim 2026
Soru

Babamın vefatından sonra kardeşlerimle anlaştık ve kiracılı olan ev paylaşımda tamamen bana kaldı, tapu da benim adıma geçti. Ben şu an başka bir evde kirada oturuyorum ve kendi evime taşınmak istiyorum. Kiracıya söyledim ama "çıkmıyorum, mahkemeye ver" dedi. Onu nasıl çıkarabilirim, yeni malik olarak bana tanınan bir hak var mı?

Soran: İlknur H. 15 Ekim 2026 Kira Hukuku Tahliye
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 15 Ekim 2026
Kısa cevapKiracıyı kendi gerçek konut ihtiyacınız nedeniyle mahkeme kararıyla çıkarabilirsiniz; kirada oturuyor olmanız bu ihtiyacı destekler. Ancak evi miras ve mirasçılar arasındaki paylaşımla edindiğiniz için, evi satın alan yeni maliklere tanınan "bildirimden altı ay sonra dava" imkânından yararlanamazsınız. Davayı kira döneminin sonuna göre zamanlamanız gerekir.

Neden yeni malik sayılmıyorsunuz: Mirasçılar, Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesine göre mirasbırakanın yerine geçer; kira sözleşmesi babanızdan size aynen devam eder. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 09.10.2024 tarihli, 2023/4817 E., 2024/2908 K. sayılı kararında "kiraya verenin ölümü ile elbirliği ile ortak olanın taksim veya kiralananda başka payları satın alması halinde TBK'nın 351 inci maddesi kapsamında yeni maliklik sıfatı kazanılmış olmaz." denilmiştir.

Size uygun yol: Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine göre kiraya veren, kendisinin ya da yakınlarının konut ihtiyacı varsa, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonundan, belirsiz süreli sözleşmelerde ise fesih dönemine uygun tarihten itibaren bir ay içinde dava açarak sözleşmeyi sona erdirebilir. İhtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekir; kira ödeyerek başka bir evde oturmanız bu ihtiyacın önemli bir göstergesidir.

Ne yapmalısınız:

  • Mevcut kira sözleşmesinin başlangıç tarihini ve süresini öğrenin; dava açma süresi buna göre hesaplanır. Bu bir aylık süre kaçırılırsa bir sonraki kira dönemini beklemeniz gerekir.
  • Kira uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur. Başvuruyu kira döneminin bitiminden sonraki bir ay içinde yapın; arabuluculuk süreci devam ederken bu süre işlemez.
  • Oturduğunuz evin kira sözleşmesini ve ödeme dekontlarını ihtiyaç delili olarak saklayın.
  • Kiracı arabuluculukta belirli bir tarihte çıkmayı kabul ederse bunu anlaşma belgesine tarihli olarak yazdırın; böylece ayrıca dava açmaya gerek kalmadan tahliye sağlanabilir.

Tahliyeden sonra evi üç yıl boyunca haklı bir sebep olmadan eski kiracınızdan başkasına kiralayamayacağınızı da unutmayın (TBK m. 355).

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.