İçeriğe geç

Amcamın oğlu birleştirilen arsa için fazla daire istiyor, buna hakkı var mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 13 Ekim 2026
Soru

Dedemden babama ve amcama kalan bir arsa var. Yaklaşık on yıl önce amcamın oğlu yandaki arsayı satın alıp bizim arsayla birleştirdi. O zaman babamın bu arsanın parasının yarısını ödemesi konuşulmuştu ama babam ödemedi. Şimdi arsaya müteahhit geldi; amcamın oğlu "Bana ödeme yapmadınız, o yüzden ben daha fazla daire alacağım" diyor. Buna hakkı var mı, biz ne yapabiliriz?

Soran: Osman P. 13 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 13 Ekim 2026
Kısa cevapBu sorunun cevabı tapu kaydındadır. Kat karşılığı inşaatta daireler, paydaşlar başka türlü anlaşmadıkça birleştirilmiş arsadaki tapu payları oranında paylaştırılır. Amcanızın oğlunun satın aldığı arsa birleştirmede onun payına yansıtıldıysa daha fazla daire alması hukuken doğaldır. Babanıza da o arsadan pay verilmiş görünüyorsa, ödenmeyen para ayrı bir alacak meselesidir ve daire paylaşımını kendiliğinden değiştirmez.

Önce tapuya bakın: Arsalar birleştirildiğinde (tevhit) yeni parselde her malikin payı, birleşen parsellerin değerleri oranında hesaplanarak tapuya yazılır. Tapu müdürlüğünden birleşme işleminin belgelerini ve güncel pay oranlarını öğrenin. Bu oranlar, müteahhitle yapılacak sözleşmedeki paylaşımın temel ölçüsüdür.

İki ihtimal var:

  • Satın alınan arsa yalnızca amcanızın oğlu adına geçtiyse, birleştirmeden sonra onun payı zaten büyüktür ve fazla daire talebi bu paya dayanır. Bu durumda babanızın ödeme yapmaması ayrıca bir borç doğurmaz; çünkü o arsada babanızın payı yoktur.
  • Babanıza da satın alınan arsadan pay verildiyse ve parası ödenmediyse, amcanızın oğlu bu parayı alacak olarak isteyebilir. Ancak Türk Borçlar Kanunu'nun 146. maddesine göre alacaklar kural olarak on yıllık zamanaşımına tabidir. Ödemenin istenebilir hâle geldiği tarihten bu yana on yıl geçtiyse babanız zamanaşımı savunması yapabilir.

Müteahhit sözleşmesi: Paylı mülkiyetteki arsanın tamamı üzerinde tasarruf ve olağan yönetimi aşan yapı işleri, Türk Medeni Kanunu'nun 692. maddesine göre bütün paydaşların kabulüne bağlıdır. Yani babanızın onayı olmadan bir daire paylaşımı dayatılamaz. Hangi dairenin kime verileceği sözleşmede açıkça yazılmalı ve sözleşme noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır.

Ne yapmalısınız:

  • Tapudan birleşme işlem dosyasını ve güncel pay oranlarını alın; o dönemdeki ödeme konuşmalarına ilişkin yazılı bir belge varsa saklayın.
  • Müteahhit sözleşmesini imzalamadan önce daire dağılımının tapu paylarına uygun olup olmadığını bir avukata kontrol ettirin.
  • Anlaşma sağlanamazsa paydaşlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bu dava için önce arabulucuya başvurmak zorunludur ve sonuç çoğu zaman arsanın ihaleyle satılması olur; bu yüzden uzlaşma çoğu zaman herkesin yararınadır.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.