İçeriğe geç

17 yaşında velisiz sürücü kursuna kaydoldum, vazgeçince ücret istediler; öder miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 15 görüntülenme 18 Ekim 2026
Soru

On yedi yaşındayım. Yanımda ailemden kimse olmadan bir sürücü kursuna gidip kayıt formunu ve sözleşmeyi imzaladım. Sonra vazgeçip kaydımı sildirmek istedim; henüz hiç ödeme yapmamıştım. Kurs, kaydı silmek için sözleşmedeki ücretin bir kısmını ödemem gerektiğini söylüyor ve ödemezsem icraya vereceklerini ima ediyor. Reşit olmadığım için bu sözleşme geçerli mi, ödemezsem başıma bir şey gelir mi?

Soran: Cansu H. 18 Ekim 2026 Tüketici Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 18 Ekim 2026
Kısa cevapOn sekiz yaşını doldurmadığınız için tek başınıza imzaladığınız sözleşme sizi bağlamaz. Böyle bir sözleşme ancak anne babanızın onay vermesiyle geçerli hâle gelir; onay verilmezse kurs sizden ücret isteyemez. Henüz ödeme yapmamış olmanız da lehinizedir. Ailenize durumu anlatın ve kursa onay vermediklerini yazılı olarak bildirsinler.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 16. maddesine göre ayırt etme gücüne sahip küçükler, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Yasal temsilci sonradan onay verirse sözleşme baştan itibaren geçerli olur; onay verilmezse sözleşme hükümsüz kalır. Bu kural kurs sözleşmesine imza atmış olmanızı ve sözleşmedeki cezai şart ya da iptal ücreti maddelerini de kapsar. Kursun, on sekiz yaşından küçük bir kişiyle veli imzası olmadan kayıt yapmış olması kendi ihmalidir.

Ergin olsaydınız durum ne olurdu: Yetişkin bir tüketici işyerinde imzaladığı kurs sözleşmesinden on dört günlük cayma hakkıyla dönemez; ancak hiç ders almadan vazgeçen kursiyerden tam ücret istenmesi 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 5. maddesi kapsamında haksız şart olarak denetlenir. Özel öğretim kurumlarının kayıt iptalinde ücret iadesini düzenleyen mevzuatı da ders alınmayan dönem için ücret alınmasını sınırlar. Bu konuda bir uyuşmazlıkta tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemesi yetkilidir.

Ne yapmalısınız:

  • Anne ya da babanız kursa, imzalı sözleşmeye onay vermediklerini ve kaydın iptalini istediklerini belirten kısa bir yazı göndersin; e-posta ya da iadeli taahhütlü mektup yeterlidir, bir örneğini saklayın.
  • Kurs bir ödeme emri gönderirse yedi gün içinde icra dairesine itiraz edin; itirazla takip durur ve kursun alacağını mahkemede ispat etmesi gerekir ki onay bulunmayan sözleşmeyle bunu yapamaz.
  • Gelen mesajları, kayıt formunu ve sözleşmeyi saklayın; sözleşmede doğum tarihinizin yazılı olması, kursun yaşınızı bildiğini gösterir.
  • Kurs ısrar ederse il milli eğitim müdürlüğüne şikâyet edilebileceğini de hatırlatın; sürücü kursları bu kurumun denetimindedir.

İcraya verme tehdidi karşısında paniğe kapılmayın; icra takibi başlatmak kolaydır ama süresinde itiraz edildiğinde geçersiz bir sözleşmeyle alacak tahsil edilemez.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.