İçeriğe geç

Yurt dışındayım, boşanma davası açmadan Türkiye'deki mallara tedbir konur mu?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 10 görüntülenme 21 Ekim 2026
Soru

Yurt dışında yaşıyorum ve eşimden ayrılmaya karar verdim. Türkiye'de evlilik içinde alınmış ama eşimin üzerine kayıtlı ev ve arsa var. Ben dava açana kadar bunları başkasına devretmesinden korkuyorum. Henüz boşanma davası açmadan bu mallara tedbir koydurmam mümkün mü, bunu yurt dışından nasıl yapabilirim?

Soran: Fatma G. 21 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 21 Ekim 2026
Kısa cevapDava açmadan önce de ihtiyati tedbir istenebilir; ancak tedbir kararının uygulanmasından itibaren iki hafta içinde boşanma davasını açmak zorundasınız, aksi hâlde tedbir kendiliğinden kalkar. Bu nedenle pratikte en sağlam yol, boşanma davasını açarken aynı dilekçede tedbir istemektir. Yurt dışında olmanız engel değildir; konsoloslukta vekâletname vererek davayı avukatınız Türkiye'den açar.

Hukuki dayanak: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 389. maddesine göre hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından endişe edilen hâllerde ihtiyati tedbir kararı verilebilir; 390. maddeye göre tedbir dava açılmadan önce esas hakkında görevli ve yetkili mahkemeden, yani aile mahkemesinden istenir ve haklılığın yaklaşık olarak ispatı gerekir. 397. madde ise dava açılmadan verilen tedbirin, uygulanma talebinden itibaren iki hafta içinde dava açılmazsa kalkacağını düzenler. Boşanma davası açıldığında Türk Medeni Kanunu'nun 169. maddesi gereği hâkim eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri kendiliğinden de alabilir. Tapu kaydına konulan tedbir şerhi taşınmazın devrini fiilen durdurur.

Dava dışı seçenekler:

  • Türk Medeni Kanunu'nun 199. maddesi, evlilik sürerken ailenin ekonomik varlığını korumak için eşin belirli malvarlığı üzerindeki tasarruflarının ancak sizin rızanızla yapılabilmesine karar verilmesini mümkün kılar; taşınmazlar için bu karar tapuya şerh edilir. Bu talep boşanma davasından bağımsız olarak aile mahkemesinden istenebilir.
  • Ev aile konutuysa 194. maddeye göre tapu müdürlüğüne evlilik cüzdanı ve adres kaydıyla başvurarak aile konutu şerhi koydurabilirsiniz; şerh sonrası ev sizin rızanız olmadan satılamaz.
  • Eşiniz malı devretse bile 229. maddeye göre mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde yapılan olağan dışı karşılıksız kazandırmalar ile katılma alacağınızı azaltmak kastıyla yapılan devirler, tasfiyede varmış gibi hesaba katılır. Yani devir sizin alacağınızı tamamen ortadan kaldırmaz, ancak tahsilini zorlaştırır.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 06.03.2025 tarihli, 2024/3358 E., 2025/2449 K. sayılı kararında, anlaşmazlık çıkmadan önce babasına hiç para göndermeyen erkeğin sonradan yaptığı transferler için, "babasına banka hesabından gönderilen paraların eklenecek değer olduğu kabul edilerek tasfiyede dikkate alınması gerekirken" aksi yönde karar verilmesi bozma sebebi sayılmıştır. Eşinizin malları başkasına devretmesi de bu nedenle alacağınızı kendiliğinden ortadan kaldırmaz; bu tür devirler tasfiyede hesaba katılabilir.

Ne yapmalısınız:

  • Bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğundan boşanma ve tedbir yetkisi içeren, fotoğraflı vekâletname düzenletin.
  • e-Devlet üzerinden eşinizin değil, kendi adınıza ve ortak taşınmazların tapu kayıtlarını kontrol edin; eşinizin malları için avukatınız dava içinde tapu sorgusu yaptırır.
  • Tedbir için mahkeme teminat isteyebilir; bunun için hazırlıklı olun.

En kısa yol, davayı ve tedbir talebini birlikte sunmaktır; dilekçe hazırlanana kadar aile konutu şerhini hemen koydurmanızı öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.