İçeriğe geç

Üvey kardeşimin borcu için annemden kalan evimize haciz gelebilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 18 Ekim 2026
Soru

Annem vefat etti; oturduğumuz ev tapuda annemle babamın üzerine kayıtlı. Babam hayatta. Annemin ilk evliliğinden bir çocuğu daha var, yani biz üç kardeşiz. Üvey kardeşimin kendi borçları yüzünden adresine haciz kâğıdı gelmiş; kendisi ayrı evde oturuyor. Alacaklılar onun borcu için bizim oturduğumuz eve haciz koyabilir mi, evi sattırabilirler mi?

Soran: Ece P. 18 Ekim 2026 İcra Hukuku Haciz İşlemleri
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 18 Ekim 2026
Kısa cevapEvin tamamına haciz konulamaz, ama üvey kardeşinizin annenizden kalan miras payı haczedilebilir. Annenizin tapudaki payı ölümüyle babanıza ve üç çocuğuna geçmiştir; üvey kardeşiniz de bu payın mirasçısıdır. Alacaklı bu miras payını haczettirip, gerekirse evin satılması için ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Babanızın kendi tapu payı ile sizin ve diğer kardeşinizin payları borçtan etkilenmez.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesine göre sağ kalan eş, çocuklarla birlikte mirasçı olduğunda mirasın dörtte birini alır; kalan dörtte üç çocuklar arasında eşit paylaşılır. Üvey kardeşinizin annenizin tapudaki yarı payındaki hissesi böylece evin tamamına göre küçük bir orandır. 640. maddeye göre mirasçılar paylaşıma kadar terekeye elbirliğiyle sahiptir. İcra ve İflas Kanunu'nun 94. maddesine göre taksim edilmemiş bir mirastaki hisse haczedilebilir ve haciz şerhi tapu kaydına işlenir; alacaklı ayrıca borçlu adına tescil yapılmasını da isteyebilir. 121. maddeye göre bu tür bir payın satışı için icra mahkemesi, alacaklıya ortaklığın giderilmesi davası açma yetkisi verebilir.

Emsal: Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin 09.12.2020 tarihli, 2020/4052 E., 2020/8260 K. sayılı kararında şöyle denilmiştir: "Borçlunun elbirliği halinde ortak olduğu taşınmazlarda, borçlu ortağın alacaklısı, icra mahkemesi hakiminden İİK'nun 121. maddesine göre alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir." Yani satış riski teorik değildir; ancak bu dava açılsa bile ev açık artırmada satılır ve siz de artırmaya katılıp alabilirsiniz.

Ne yapmalısınız:

  • Annenizin mirasçılık belgesini alın ve tapuda intikal işlemini yaptırın; payların kime, ne oranda ait olduğu netleşsin.
  • Tapu kaydını e-Devlet'ten kontrol edin; miras payına haciz şerhi konulup konulmadığını görürsünüz.
  • En temiz çözüm, üvey kardeşinizin payını babanızın ya da sizin satın almanız ya da onun payına karşılık borcu kapatıp payı devralmanızdır; bunu alacaklıyla da görüşebilirsiniz.
  • Ortaklığın giderilmesi davası açılırsa, bu davalarda önce zorunlu arabuluculuk aşaması işler; orada da payın devri konuşulabilir.

Üvey kardeşinizin borcu ödenmezse süreç yıllar sürebilir; ancak haciz şerhi evin satışını ve kredi kullanımını baştan zorlaştıracağından, çözümü beklemeden görüşmeye başlamak yararınızadır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.