İçeriğe geç

Sözleşmede mesken yazıyordu ama tapuda büro çıktı, satıştan vazgeçebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 24 görüntülenme 16 Ekim 2026
Soru

Emlakçı aracılığıyla bir daire satın aldık. Emlakçı ofisinde imzaladığımız sözleşmede taşınmaz "mesken" olarak yazılmıştı, ilanlarda da daire diye geçiyordu. Tapu devrinden sonra tapu kaydında niteliğinin "büro" olduğunu fark ettik. Oturmak için almıştık. Bu satıştan dönebilir miyiz, paramızı geri alabilir miyiz? Emlakçının bir sorumluluğu var mı?

Soran: Sevgi A. 16 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 16 Ekim 2026
Kısa cevapEvet, bu durum hukuken "ayıplı satış" olarak değerlendirilebilir ve size satıştan dönme ya da bedelden indirim isteme hakkı verir. Ancak süreler kısadır ve tapu kaydının herkese açık olması nedeniyle satıcı "bakabilirdiniz" savunması yapacaktır; bu yüzden hemen harekete geçmeniz gerekir.

Neden önemli: Tapuda "büro" görünen bir bağımsız bölüm, imar mevzuatı bakımından işyeridir. Konut olarak kullanmak her zaman engellenmese de konut kredisi, abonelik tarifeleri, emlak vergisi ve ileride satışta değer bakımından fark yaratır; kat malikleri de kullanım amacına itiraz edebilir. Yani sözleşmede vaat edilen nitelik ile teslim edilen şey birbirinden farklıdır.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 219. maddesine göre satıcı, alıcıya bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmamasından ve satılanın değerini ya da beklenen faydayı önemli ölçüde azaltan hukuki ayıplardan sorumludur. Sözleşmede "mesken" yazması, satıcının bu niteliği bildirdiğini gösterir. Kanunun 227. maddesi alıcıya satılanı geri vererek sözleşmeden dönme ya da satılanı alıkoyup bedelden indirim isteme hakkı tanır; genel hükümlere göre tazminat hakkı da saklıdır. 223. maddeye göre ayıbı fark eder etmez satıcıya bildirmeniz şarttır; bildirim gecikirse satılanı bu hâliyle kabul etmiş sayılırsınız. Bir yapının ayıplı olmasından doğan davalar, mülkiyetin geçmesinden itibaren beş yıl içinde açılmalıdır (TBK 244). Ayrıca sözleşmenin esaslı yanılma nedeniyle bağlayıcı olmadığı da ileri sürülebilir; bunun için öğrenmeden itibaren bir yıl içinde bildirim gerekir (TBK 30, 39).

Ne yapmalısınız:

  • Hemen noter aracılığıyla satıcıya ve emlakçıya ihtarname gönderin; ayıbı bildirin ve hangi hakkı kullandığınızı (dönme ya da indirim) açıkça yazın.
  • Satış sözleşmesi, ilan görüntüleri, mesajlar, tapu senedi ve belediyeden alacağınız imar durumu/yapı kullanma izni belgesini toplayın.
  • Satıcı tacir ya da inşaat firmasıysa tüketici mahkemesinde, değilse asliye hukuk mahkemesinde dava açılır. Emlakçı, niteliği yanlış bildirdiyse simsarlık sözleşmesi gereği komisyonun iadesinden ve zararınızdan sorumlu tutulabilir.

Dönme hâlinde satış bedelinin iadesi, tapunun geri devriyle karşılıklı olarak yapılır; bu süreçte evi ipotek ettirmemeniz ve esaslı tadilat yapmamanız önemlidir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.