İçeriğe geç

Kızıma bağlanan nafaka yıllardır aynı, artış için ne yapmam gerekir?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 13 görüntülenme 22 Ekim 2026
Soru

Birkaç yıl önce boşandım, kızım için mahkeme aylık iştirak nafakası bağladı. Kararda her yıl artış yapılacağına dair bir şey yazmıyor, babası da yıllardır aynı tutarı yatırıyor. Bu arada fiyatlar katlandı, bu parayla okul servisini bile karşılayamıyorum. Nafaka kendiliğinden her yıl artmıyor mu, artırmak için ne yapmam gerekiyor?

Soran: Meryem S. 22 Ekim 2026 Aile Hukuku Nafaka
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 22 Ekim 2026
Kısa cevapMahkeme kararında nafakanın her yıl belirli bir endekse göre artırılacağı yazmıyorsa nafaka kendiliğinden artmaz; ne eski eşiniz ne de icra dairesi kendi hesabıyla artış uygulayabilir. Artış için aile mahkemesinde nafakanın artırılması davası açmanız gerekir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 182. maddesine göre velayet kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır; hâkim, istem hâlinde bu giderlerin gelecek yıllarda ne miktarda ödeneceğini de karara bağlayabilir. Aynı Kanun'un 331. maddesine göre durumun değişmesi hâlinde hâkim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler. Çocuğun büyümesi, okul giderleri ve enflasyonun nafakanın değerini düşürmesi bu değişikliğin tipik örnekleridir.

Emsal: Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 11.06.2024 tarihli, 2024/1023 E., 2024/6112 K. sayılı kararında, icra dairesi ve icra mahkemesinin ilamın infaz edilecek kısmını yorum yoluyla belirleyemeyeceği vurgulanmış; kararında TÜFE artışı öngörülen bir nafakanın ise her yıl artırılarak ödenmesi gerektiği kabul edilmiştir. Yani yıllık artış, ancak kararda yazılıysa icra yoluyla istenebilir.

Ne yapmalısınız:

  • Kızınızın okul, servis, sağlık ve giyim gibi güncel giderlerini gösteren belgeleri toplayın.
  • Babanın gelir durumunun (maaş, SGK kaydı, mal varlığı) mahkemece araştırılmasını isteyin.
  • Dava dilekçenizde hem nafakanın bugünkü ihtiyaçlara göre artırılmasını hem de bundan sonra her yıl TÜFE ya da ÜFE oranında artırılmasına karar verilmesini talep edin; böylece birkaç yılda bir yeniden dava açmak zorunda kalmazsınız.
  • Artırılan nafaka kural olarak dava tarihinden itibaren geçerli olur, geçmiş yıllar için geriye dönük artış istenemez; bu yüzden davayı geciktirmeyin.
  • Aile mahkemesindeki nafaka davaları için arabulucuya başvurmak zorunlu değildir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.