İçeriğe geç

Kiracıyım; aidata zam ve ek kömür parası isteniyor, hepsini ben mi ödeyeceğim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 6 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Geçen yıl ekim ayında bir apartmanda kiracı olarak oturmaya başladım. Taşındığımda aidat 250 lira civarındaydı, birkaç ay içinde önce 290 liraya, şimdi de 390 liraya çıkarıldı. Üstüne yönetim, önceki dönemlerde yeterince kömür alınmadığını söyleyerek her daireden 1.400 lira ek ödeme istiyor. Kira sözleşmemde aidatı benim ödeyeceğim yazıyor. Bu artışları ve geçmişten kalan kömür farkını kiracı olarak ben mi karşılamak zorundayım?

Soran: Tülin K. 28 Ekim 2026 Kira Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapSözleşmenizde aidatın size ait olduğu yazıyorsa, kat malikleri kurulunun usulüne uygun kararıyla artırılan olağan aidatı ödemeniz gerekir. Ancak siz taşınmadan önceki dönemlere ait açıkların ve binanın onarım, demirbaş gibi giderlerinin kiracıdan istenmesi doğru değildir; bunlar ev sahibinin yüküdür.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 341. maddesine göre kiracı, sözleşmede aksi yoksa ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanır; giderlere katlanan taraf, istenirse bunları ispat eden belgelerin örneğini vermek zorundadır. Kömür, sizin oturduğunuz kış için alınıyorsa kullanma gideridir ve kural olarak size düşer. Fakat istenen tutar siz taşınmadan önceki kışların açığını kapatmak içinse, o dönemde evi kullanmadığınız için sizden istenemez. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesine göre ortak yerlerin bakım, onarım ve güçlendirme giderleri kat maliklerine aittir. Aynı Kanun'un 22. maddesi kiracıyı kat malikinin gider borcundan yönetime karşı da sorumlu tutar; ancak bu sorumluluk ödediğiniz kira miktarıyla sınırlıdır ve ev sahibine ait bir gideri ödemek zorunda kalırsanız ödediğiniz tutar kira borcunuzdan düşülür.

Aidat artışı: Aidat, yöneticinin tek başına belirleyeceği bir rakam değildir; kat malikleri kurulunun onayladığı işletme projesine dayanmalıdır. Artışın hangi kararla yapıldığını sormaya hakkınız vardır.

Emsal: Yargıtay 5. Hukuk Dairesi'nin 24.05.2021 tarihli, 2020/8097 E., 2021/7566 K. sayılı kararında ortak gider sorumluluğu, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. ve 22. maddeleri gözetilerek belirlenmiş; 22. maddedeki şu kurala yer verilmiştir: "Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira, miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür." Yani yönetime ev sahibine ait bir gideri ödemek zorunda kalırsanız bu tutarı kiranızdan mahsup edebilirsiniz.

Ne yapmalısınız:

  • Yönetimden artışa ilişkin kurul kararını, işletme projesini ve kömür faturalarını yazılı olarak isteyin.
  • Ek ödemenin hangi döneme ait olduğunu netleştirin; taşınmadan önceki döneme aitse ev sahibinize bildirin.
  • Ev sahibine ait bir kalemi ödemek zorunda kalırsanız dekontu saklayın ve kiradan mahsup edeceğinizi ev sahibine yazılı olarak bildirin.
  • Ev sahibinizle bu kalemler konusunda anlaşamazsanız, kira uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurmanın zorunlu olduğunu unutmayın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.