İçeriğe geç

İşverenim beni SGK'ya engelli bildirmiş, bu suç mu, tazminat alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 6 görüntülenme 22 Ekim 2026
Soru

Yeni bir işe girdim. e-Devlet'ten baktığımda işe giriş tarihimin gerçekte başladığım günden birkaç hafta sonrası olarak gösterildiğini fark ettim. Üstelik hiçbir engelim olmadığı hâlde beni engelli çalışan olarak bildirmişler. Bu yaptıkları suç değil mi? Eksik kalan günlerim ve adımın bu şekilde kullanılması için bir talepte bulunabilir miyim?

Soran: Tarık Y. 22 Ekim 2026 İş Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 22 Ekim 2026
Kısa cevapBurada iki ayrı sorun var. İşe girişinizin gerçek tarihten sonra bildirilmesi, o günlerin sigortanızdan eksik kalması demektir ve bu günleri dava yoluyla kayda geçirtebilirsiniz. Engeliniz olmadığı hâlde engelli olarak bildirilmeniz ise büyük ihtimalle engelli istihdamına bağlı prim desteğinden yararlanmak için yapılmış gerçeğe aykırı bir bildirimdir; bu da hem idari hem cezai sonuçlar doğurabilir.

Hukuki değerlendirme: Sosyal güvenlik mevzuatına göre işveren, çalışanı işe başlamadan önce SGK'ya bildirmek zorundadır. Geç ya da eksik bildirim idari para cezası gerektirir; eksik kalan hizmetleriniz için, çalıştığınız yılın sonundan itibaren beş yıl içinde iş mahkemesinde hizmet tespiti davası açabilirsiniz. Gerçeğe aykırı engelli bildirimiyle teşvikten yararlanılmışsa SGK bu desteği geri alır. Olay, kamu kurumunu aldatarak haksız menfaat sağlama niteliğinde görülürse nitelikli dolandırıcılık ya da resmî belgenin düzenlenmesinde yalan beyan gibi suçlar yönünden savcılık soruşturması da gündeme gelebilir; hangi suçun oluşacağını kayıtlar ve işverenin kastı belirler.

Sağlık bilginiz özel nitelikli kişisel veridir ve gerçeğe aykırı bir engellilik kaydı, verilerinizin hukuka aykırı işlenmesi anlamına gelir. Bu kaydın düzeltilmesini işverenden ve SGK'dan isteyebilirsiniz. Kişilik haklarınızın zedelendiğini somut olarak gösterebilirseniz Türk Borçlar Kanunu'nun 58. maddesine dayanarak manevi tazminat da isteyebilirsiniz; ancak tazminat kendiliğinden doğmaz, miktarı yaşadığınız somut zarara göre belirlenir.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 24.04.2024 tarihli, 2023/921 E., 2024/197 K. sayılı kararında, işveren tarafından bildirilmeyen sigortalıların "hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak hizmet tespiti isteyebilecekleri hüküm altına alınmıştır" denilmiş ve bu sürenin hak düşürücü olduğu vurgulanmıştır. Bildirilmeyen ilk haftalarınız için bu süreyi kaçırmamanız gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • e-Devlet'ten SGK hizmet dökümünüzü ve işe giriş bildirgenizi indirin; ilk iş gününüzü gösteren mesaj, giriş kartı kaydı ve tanık gibi delilleri saklayın.
  • SGK'ya yazılı başvurarak hem giriş tarihinin hem de engellilik kaydının düzeltilmesini isteyin.
  • Kişisel veriler yönünden önce işverene başvurun, sonuç alamazsanız Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na şikâyette bulunun.
  • Sigorta bildirimlerindeki bu tür aykırılıklar uygulamada işçi için haklı fesih sebebi olarak da değerlendirilebilmektedir; işten ayrılmayı düşünüyorsanız önce kıdem tazminatı hakkınızı bir avukatla değerlendirin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.