İçeriğe geç

İşten erken ayrılırsam dört maaş ceza ödeyeceğim yazıyor, bu şart geçerli mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 0 görüntülenme 2 Kasım 2026
Soru

Bilgisayar mühendisliğinden yeni mezun oldum. Bir iş görüşmesinde iki yıllık sözleşme imzalatacaklarını, bu süre dolmadan ayrılırsam brüt maaşımın dört katı tazminat ödemem gerektiğini söylediler. Ben birkaç ay içinde ayrılsam bile bir şey ödemeyeceğimi düşünüyordum. Böyle bir şart geçerli mi, ayrılırsam bu parayı ödemek zorunda kalır mıyım?

Soran: Görkem T. 2 Kasım 2026 İş Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 2 Kasım 2026
Kısa cevapSözleşmede yalnızca sizin aleyhinize konulmuş bir ceza şartı varsa geçersizdir. İşveren de sözleşmeyi erken bitirirse size aynı miktarı ödeyeceğini kabul etmişse şart geçerli olabilir; ancak bu durumda da hâkim aşırı bulduğu tutarı indirir. Yani "dört maaş" baştan kesinleşmiş bir borç değildir.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 420. maddesinin birinci fıkrası, hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulunun geçersiz olduğunu açıkça düzenler. Uygulamada geçerli sayılan ceza şartları, işçi ve işveren için karşılıklı ve dengeli olanlardır. Aynı Kanun'un 182. maddesine göre hâkim, aşırı gördüğü ceza koşulunu kendiliğinden indirir; ücretiniz ve sözleşmenin kalan süresi dikkate alındığında dört brüt maaş indirime açık bir tutardır.

Belirli süreli sözleşme: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 11. maddesine göre belirli süreli iş sözleşmesi, belirli bir işin tamamlanması gibi objektif koşullara bağlı olarak yazılı şekilde yapılır. Sürekli nitelikteki bir yazılım işi için gerekçesiz konulmuş iki yıllık süre, sözleşmenin belirsiz süreli sayılmasına yol açabilir. Belirsiz süreli sözleşmede ihbar sürelerine uyarak her zaman ayrılabilirsiniz. Deneme süresi kararlaştırılmışsa, bu süre içinde taraflar sözleşmeyi bildirim süresi beklemeden ve tazminatsız sona erdirebilir.

Ceza şartı olmasa bile: Geçerli bir belirli süreli sözleşmeyi haklı neden olmadan aniden bırakırsanız işveren, Türk Borçlar Kanunu'nun 439. maddesine göre aylık ücretinizin dörtte biri tutarında tazminat ve ispat edebildiği ek zararını isteyebilir. Bu hakkını, işi bıraktığınız tarihten itibaren otuz gün içinde dava veya takip yoluyla kullanmazsa hakkı düşer.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 02.11.2022 tarihli, 2021/830 E., 2022/1426 K. sayılı kararında, TBK 420. maddedeki "Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir" hükmü hatırlatılarak, hizmet sözleşmelerinde yalnız işçi aleyhine konulan cezai şartların geçersiz, işçi lehine konulanların ise geçerli olduğu belirtilmiştir. Size imzalatılacak sözleşmede ceza şartının yalnız sizin için öngörülüp öngörülmediğine bu yüzden dikkat edin.

Ne yapmalısınız:

  • İmzalamadan önce sözleşme metnini isteyin; ceza şartının işveren için de konulup konulmadığına, deneme süresine ve eğitim gideri gibi ek yükümlülüklere bakın.
  • Tek taraflı şartın karşılıklı hâle getirilmesini ya da tutarın düşürülmesini müzakere edebilirsiniz.
  • İleride ayrılmak isterseniz bunu yazılı bildirin; işverenin olası bir talebinde iş mahkemesine gitmeden önce zorunlu arabuluculuk aşaması bulunduğunu unutmayın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.