İçeriğe geç

Eşim evlilik öncesi evinin yarısını tapuda bana geçirdi, boşanırsak ne olur?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 20 görüntülenme 13 Ekim 2026
Soru

Eşimin evlenmeden önce satın aldığı bir evi vardı. Evlendikten birkaç yıl sonra evin yarısını tapuda satış yoluyla benim adıma geçirdi. Şimdi aramızda boşanma konuşuluyor. Boşanırsak tapudaki yarı payım bende kalır mı, eşim bu payı geri isteyebilir mi? Evin eşimde kalan yarısından da boşanmada bir hak alabilir miyim?

Soran: Hatice M. 13 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 13 Ekim 2026
Kısa cevapTapuda sizin adınıza kayıtlı yarı pay sizin mülkünüzdür ve boşanma bu kaydı kendiliğinden değiştirmez. Ancak payın nasıl edinildiğine göre eşinizin bazı talepleri gündeme gelebilir. Evin eşinizde kalan yarısı ise evlilikten önce edinildiği için onun kişisel malıdır; boşanmada bu yarıdan pay almanız kural olarak mümkün değildir.

Sizin payınız: Payın karşılığı gerçekten ödendiyse ve ödeme evlilik içindeki çalışma gelirlerinden yapıldıysa bu pay sizin edinilmiş malınızdır (TMK m. 219). Edinilmiş mallar boşanmadaki mal rejimi tasfiyesinde hesaba katılır ve değer üzerinden diğer eşin katılma alacağı doğabilir. Bedel ödenmediyse, yani işlem gerçekte bir bağışsa, pay karşılıksız kazanma yoluyla edinildiği için sizin kişisel malınızdır (TMK m. 220) ve tasfiyede paylaşılmaz.

Eşiniz payı geri isteyebilir mi: İki yol tartışılabilir. Birincisi, eşiniz işlemin görünüşte satış olduğunu, gerçekte bağış yapıldığını ileri sürerek tapu iptali isteyebilir; eşler arasındaki işlemlerde kanun tanıkla ispata da izin verdiğinden (HMK m. 203) bu iddia yalnızca yazılı belgeyle sınırlı değildir. İddia ispatlanırsa, gizlenen bağış resmî şekilde yapılmadığı için geçersiz sayılabilir ve tapu iptali gündeme gelir; ispat yükü eşinizdedir. İkincisi, Türk Borçlar Kanunu'nun 295. maddesine göre bağışlanan kişi bağışlayana ya da ailesine karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranmışsa bağış geri alınabilir. Bu hak, sebebin öğrenilmesinden itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır (TBK m. 297).

Emsal: Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 28.03.2022 tarihli, 2022/1565 E., 2022/2475 K. sayılı kararıyla onanan bölge adliye mahkemesi kararında, eşine rücu şartıyla bağımsız bölüm bağışlayan eşin davası kabul edilmiştir. Mahkeme, bağışlanan eşin "eşi davacıya ve davacının ilk eşinden olma oğluna karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davrandığı" sonucuna boşanma dosyası ve tanık beyanlarıyla ulaşmıştır. Yani boşanmada kusurlu bulunmak, bağışın geri alınması için de kullanılabilir.

Eşinizdeki yarı: Bu yarı evlilik öncesinden geldiği için eşinizin kişisel malıdır. Ancak evlilik boyunca bu evin kredi taksitleri sizin gelirinizle ya da ortak birikimle ödendiyse, yapılan katkı oranında alacak talebi gündeme gelebilir.

Ne yapmalısınız:

  • Tapu kaydını, resmî senedi ve varsa ödeme dekontlarını saklayın; payın edinilme şekli boşanmada belirleyici olacaktır.
  • Ev üzerindeki ödemelere (kredi, tadilat) katkınız varsa banka kayıtlarını şimdiden toplayın.
  • Ev aile konutu olarak kullanılıyorsa boşanma sürecinde konutun kullanımına ilişkin tedbir taleplerini de değerlendirin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.