İçeriğe geç

Eşim benden habersiz işe girdi, çalışmasını istemiyorum; hukuken söz hakkım var mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 15 görüntülenme 17 Ekim 2026
Soru

Eşimle aramız bir süredir bozuk, şu an babasının evinde kalıyor. Bu arada bana sormadan bir restoranda garson olarak çalışmaya başlamış. Ben bu dönemde çalışmasını istemiyorum ve bana danışmadan iş bulmasına çok kırıldım. Evli bir kadının eşinden habersiz ya da eşi istemediği hâlde işe girmesi hukuken doğru mu, buna engel olabilir miyim?

Soran: Bayram D. 17 Ekim 2026 Aile Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 17 Ekim 2026
Kısa cevapHayır, eşinizin çalışmak için sizin izninize ihtiyacı yoktur. Kanun, evli kadın ve erkeğe meslek ve iş seçiminde eşit ve bağımsız bir özgürlük tanır. Eşinizin çalışmasını hukuken engelleyemezsiniz; aksine çalışmasına engel olmaya çalışmak, ileride açılabilecek bir boşanma davasında sizin aleyhinize kusur olarak değerlendirilebilir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 192. maddesi açıktır: "Eşlerden her biri, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir. Ancak, meslek ve iş seçiminde ve bunların yürütülmesinde evlilik birliğinin huzur ve yararı göz önünde tutulur." Bu ikinci cümle size yasaklama yetkisi vermez; yalnızca eşlerin iş seçiminde ailenin düzenini de gözetmesini beklediğini belirtir. Kanunun 186. maddesi de eşlerin birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıklarıyla katılmasını öngörür; eşinizin gelir elde etmesi bu yükümlülükle de uyumludur. Üstelik ayrı yaşadığınız bu dönemde eşiniz geçimini kendi sağlamak durumundadır; çalışmasaydı sizden tedbir nafakası isteme hakkı doğabilirdi.

Uygulamadaki sonuç: Yargıtay uygulamasında eşin çalışmasına izin vermemek, işten ayrılmaya zorlamak ya da bu nedenle baskı uygulamak, evlilik birliğini sarsan kusurlu davranışlar arasında sayılmaktadır. Yani çalışmasını istemediğinizi baskı yoluyla dayatmanız hem hukuken sonuç vermez hem de evliliğin geleceği bakımından size zarar verir.

Ne yapmalısınız:

  • Asıl sorun habersiz bırakılmış olmanızsa, bunu bir yasak talebi olarak değil, iletişim beklentisi olarak dile getirin; iş seçimi hakkında görüş bildirebilirsiniz, karar yetkiniz yoktur.
  • Evliliği sürdürmek istiyorsanız, belediyelerin ve Aile Bakanlığına bağlı merkezlerin ücretsiz aile danışmanlığı hizmetinden birlikte yararlanmayı önerin.
  • Ayrılık uzarsa, ortak giderler, oturulacak ev ve varsa çocuklar için ayrı yaşama döneminde mahkemeden tedbir kararı istenebileceğini bilin.

Eşinizin çalışmasını hukuk yoluyla durdurmanın bir yolu yoktur; bu meselede kazanabileceğiniz tek şey, konuşarak güveni yeniden kurmaktır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.