İçeriğe geç

Emekli babamın tek evine konan hacizler her yıl yenileniyor, kaldırtabilir miyiz?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 4 görüntülenme 31 Ekim 2026
Soru

Babam 69 yaşında emekli. Birkaç yıl önce işleri bozuldu ve borçlarını ödeyemedi. Birçok alacaklı, oturduğu ve tek mülkü olan eve haciz koydurdu. Bugüne kadar ev satılmadı, galiba tek evi olduğu için. Ama tapuya baktığımızda hacizlerin her yıl yeniden konulduğunu görüyoruz. Babamın başka gidecek yeri yok. Bu hacizleri kaldırtmamız mümkün mü, evini kaybetme riski var mı?

Soran: Zehra A. 31 Ekim 2026 İcra Hukuku Haciz İşlemleri
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 31 Ekim 2026
Kısa cevapBorçlunun haline uygun evi kanunen haczedilemez; ancak bu koruma kendiliğinden işlemez. Babanızın icra mahkemesine şikâyet yoluyla bu evin "haline münasip ev" olduğunu ileri sürmesi gerekir. Hacizlerin her yıl yeniden konulması ise tek başına kanuna aykırı değildir.

Hukuki dayanak: İcra ve İflas Kanunu'nun 82. maddesinin birinci fıkrasının 12. bendine göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez. Bu koruma, borcun evin bedelinden doğmaması hâlinde geçerlidir; örneğin evi almak için çekilen kredinin borcunda uygulanmaz. Babanızın kendi rızasıyla ipotek verdiği bir alacak için de bu koruma ileri sürülemez. Evin değeri babanızın ihtiyacını aşıyorsa ev satılır ve bedelinden, ona haline uygun bir konut alabileceği kadar bir kısım bırakılır.

Hacizler neden yenileniyor: İİK 106 ve 110. maddelere göre alacaklı hacizden itibaren bir yıl içinde satış istemezse haciz kalkar. Takip dosyası açık olduğu sürece alacaklı yeniden haciz koydurabilir. Tapuda her yıl yeni haciz görmenizin sebebi budur.

Süre: Haczedilmezlik şikâyeti, İİK 16. madde uyarınca işlemin öğrenildiği tarihten itibaren yedi gün içinde icra mahkemesine yapılır. Eski hacizler için bu süre çoktan geçmiş olabilir; yeni konulan hacizler bakımından ise sürenin nasıl işlediği dosya bazında değerlendirilmelidir. Bu yüzden bir sonraki haciz yazısını öğrenir öğrenmez harekete geçmek önemlidir.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 12.11.2025 tarihli, 2025/141 E., 2025/712 K. sayılı kararında "2004 sayılı İİK'nın 82. maddesinin 1. fıkrasının 12. bendinde; 'borçlunun "haline münasip" evi haczedilemez.' hükmüne yer verilmiştir." denilmiş; meskeniyet şikâyetinde mahkemenin borçlunun haline uygun ev değerini ve haczedilen evin değerini belirlemesi gerektiği ele alınmıştır. Bu korumadan yararlanmak için babanızın icra mahkemesine şikâyette bulunması gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • UYAP Vatandaş Portal'dan babanız adına açılmış icra dosyalarını ve tapudaki her haczin tarihini çıkarın.
  • Şikâyeti babanız bizzat ya da vekili aracılığıyla, ilgili icra dosyaları için icra mahkemesine yapsın. Mahkeme, bilirkişi incelemesiyle evin babanızın haline uygun olup olmadığını belirler.
  • Evin tek konut olduğunu gösteren tapu kaydı, yerleşim yeri belgesi ve aile durumunu gösteren belgeleri hazırlayın.
  • Ev ipotekliyse ya da borç evin alımından doğduysa bu koruma işlemez; bu durumda alacaklılarla yapılandırma görüşmek daha gerçekçi bir yol olabilir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.