İçeriğe geç

Ekspertiz yaptırmadan aldığım arabayı sattım, alıcı şimdi 30 bin TL masraf istiyor

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 20 Ekim 2026
Soru

İş için eski model bir araç aldım, ekspertize sokmadım. İş olmayınca on gün sonra aracı biraz daha yüksek fiyata sattım; bu arada birkaç bin lira masraf da yapmıştım. Alan kişi ekspertiz yaptırıp aracı teslim aldı, sonra ustasına götürmüş; conta yanık, şu bu derken toplam 30 bin TL masraf çıktığını söyleyip bu parayı benden istiyor, avukata vereceğini söylüyor. Bu parayı ödemek zorunda mıyım?

Soran: Serdar B. 20 Ekim 2026 Tazminat Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 20 Ekim 2026
Kısa cevapAlıcının ekspertiz yaptırıp aracı teslim alması, incelemeyle görülebilecek ayıplar için sizi büyük ölçüde korur. Ancak satış anında var olup olağan incelemeyle anlaşılamayacak gizli ayıplardan, siz bilmeseniz bile sorumlu olabilirsiniz. Yine de istenen tutarı hemen ödemeyin; önce iddianın belgelenmesini isteyin.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 219. maddesine göre satıcı, satılanın değerini ya da beklenen faydayı önemli ölçüde azaltan ayıplardan, varlığını bilmese bile sorumludur. Buna karşılık 222. maddeye göre alıcının satış sırasında bildiği ya da yeterince gözden geçirmekle görebileceği ayıplardan satıcı sorumlu değildir. 223. madde alıcıya devraldığı malı hemen gözden geçirme ve ayıbı uygun sürede bildirme yükümlülüğü yükler; gizli ayıp sonradan anlaşılırsa hemen bildirilmelidir. Sorumluluk iki yıllık zamanaşımına tabidir (231. madde). Yirmi yılı aşkın yaştaki bir araçta yaşına ve kilometresine uygun yıpranma ayıp sayılmaz; alıcı, arızanın teslimden önce var olduğunu ve gizli ayıp niteliğinde olduğunu ispat etmek zorundadır.

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 24.05.2023 tarihli, 2023/259 E., 2023/1593 K. sayılı kararında, pert kaydını bilerek sattığı anlaşılan satıcı yönünden "ağır kusurlu olduğu anlaşılan davalı satıcının ayıba karşı tekeffül borcu nedeniyle davacı alıcıya karşı ayıpların varlığını bilmese dahi sorumlu olacağının" kabulüyle alıcı lehine verilen karar onanmıştır. Yani satıcının ağır kusuru varsa ihbar süresi savunması da işe yaramaz; sizin durumunuzda ise böyle bir bilgi gizlemesi görünmüyor.

Ne yapmalısınız:

  • Alıcıdan ekspertiz raporunu, ustanın yazılı tespitini ve faturaları isteyin; sözlü "30 bin masraf" ifadesine dayanarak ödeme yapmayın.
  • Aracı aldığınız tarihi, on gün kullandığınızı, kendi masraflarınızı ve satış ilanı ile yazışmaları saklayın; bunlar aracın size geldiği hâliyle satıldığını gösterir.
  • Alıcı dava açarsa mahkeme bilirkişi incelemesi yaptırır; arızanın satıştan sonra oluştuğu ya da aracın yaşına göre olağan olduğu ortaya çıkarsa talep reddedilir.
  • Küçük bir kısmı için uzlaşmak isterseniz bunu yazılı ve "tüm taleplerden feragat" kaydıyla yapın.

Alıcının avukata gitmesi tek başına sizi borçlu kılmaz; belge gelmeden tutumunuzu değiştirmeyin.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.