İçeriğe geç

Borcum varlık şirketine devredildi; asgari ücretli maaşıma haciz gelebilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 9 görüntülenme 29 Ekim 2026
Soru

Birkaç yıl önce ödeyemediğim bir kredi kartı borcum vardı. Bankadan gelen yazıdan, borcun bir varlık yönetim şirketine devredildiğini öğrendim. Şu an asgari ücretle çalışıyorum ve kiramı zor ödüyorum. Varlık şirketi icra takibi başlatırsa asgari ücretime haciz koydurabilir mi, koydurursa ne kadarını keserler? Bunun önüne geçmek için ne yapabilirim?

Soran: Gönül S. 29 Ekim 2026 İcra Hukuku Maaş Haczi
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 29 Ekim 2026
Kısa cevapEvet. Varlık şirketi, bankanın yerine geçmiş bir alacaklıdır ve icra takibi kesinleşirse maaşınıza haciz koydurabilir. Asgari ücret de haczedilebilir; ancak kesinti ücretinizin dörtte birini aşamaz.

Hukuki dayanak: Alacağın devriyle birlikte borcun miktarı ve dayanağı değişmez; varlık şirketi bankanın haklarını devralır ve takibi kendi adına yürütür. İİK 83'e göre maaş ve ücretler, borçlu ve ailesinin geçimi için gerekli miktar düşüldükten sonra haczedilir, ancak haczedilecek miktar dörtte birden az olamaz. İş Kanunu'nun 35. maddesi ise işçi ücretinin dörtte birinden fazlasının haczedilemeyeceğini söyler. Bu iki hüküm birlikte, asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşından en çok dörtte bir oranında kesinti yapılabileceği anlamına gelir. Birden fazla haciz varsa sıraya konur; öndeki kesinti bitmeden sonrakine geçilmez. Nafaka alacakları bu sıranın dışındadır.

Dikkat: Maaşınızın yattığı banka hesabına konulan bloke de fiilen maaş haczi sonucunu doğurur. Hesapta yalnızca maaşınız varsa, dörtte biri aşan bir el koyma için icra mahkemesine şikâyet yolunu kullanabilirsiniz.

Ne yapmalısınız:

  • e-Devlet'teki icra dosyası sorgulamasından hakkınızda takip olup olmadığını kontrol edin. Ödeme emri gelirse borca ya da faize itirazınız varsa yedi gün içinde itiraz edin.
  • Borcun tarihini ve faiz hesabını kontrol ettirin; zamanaşımı ya da fazla faiz yönünden itiraz imkânı çıkabilir.
  • Varlık şirketleri çoğu zaman indirimli kapama ve taksit teklif eder; yazılı ve icra dosyasına bildirilen bir protokol yapmadan ödeme yapmayın.
  • Maaşınızdan dörtte birden fazla kesilirse, kesintiyi öğrendiğiniz günden itibaren yedi gün içinde icra mahkemesine şikâyette bulunun.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.