İçeriğe geç

Banka memuru vadeli hesabımı yanlış vadeye bağlamış, zararımı isteyebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 1 görüntülenme 1 Kasım 2026
Soru

Bankadaki 85 bin liralık birikimimi 92 günlük vadeli hesaba yatırmak için şubeye gittim ve faiz oranında anlaştık. Vade dolunca baktığımda paranın 32 günlük vadeye bağlandığını, faizin de konuştuğumuzdan düşük işlendiğini gördüm. Şubeye sorduğumda "sistemde öyle görünüyor" deyip geçiştirdiler. Aradaki faiz farkı küçük değil. Çalışanın hatası yüzünden uğradığım zararı bankadan isteyebilir miyim?

Soran: Fikret A. 1 Kasım 2026 Tüketici Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 1 Kasım 2026
Kısa cevapEvet. Banka, çalışanının işlem sırasında yaptığı hatadan doğan zararınızdan kural olarak kendisi sorumludur. İsteyebileceğiniz miktar, anlaştığınız vade ve faizle size ödenmesi gereken getiri ile hesabınıza fiilen işlenen getiri arasındaki farktır.

Hukuki dayanak: Vadeli mevduat bir sözleşmedir ve banka, kararlaştırılan vade ve faiz koşullarına uymakla yükümlüdür. Türk Borçlar Kanunu'nun 112. maddesine göre borç gereği gibi ifa edilmezse borçlu, kusursuz olduğunu ispat etmedikçe alacaklının zararını gidermek zorundadır. 116. madde ise borçlunun, işi yürütürken yanında çalışanların verdiği zarardan da sorumlu olduğunu açıkça düzenler. Bu nedenle bankanın "memurun hatası" savunması sizi bağlamaz. Bireysel müşteri olarak yaptığınız bu işlem, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında bir tüketici işlemidir.

İspat: Asıl mesele, anlaştığınız vade ve faiz oranını gösterebilmektir. Hesap açılış formu, mevduat dekontu, şubenin verdiği faiz bilgisi, SMS veya e-posta bildirimleri bu açıdan önemlidir. Bankalar işlem kayıtlarını ve imzalı talimatları saklamak zorunda olduğundan bunların bir örneğini yazılı olarak isteyebilirsiniz.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 15.06.2021 tarihli, 2021/361 E., 2021/772 K. sayılı kararında, bankaların güven kurumu olduğu belirtilerek "bankalar, ağırlaştırılmış sorumluluğun bir gereği olarak objektif özen yükümlülüğü altında bulunmakta olup, buna karşılık hafif kusurlarından dahi sorumludurlar" denilmiş; müşteriyle sözleşme ilişkisi varsa çalışanın davranışından TBK 116 uyarınca sorumluluk doğacağı açıklanmıştır. Bu nedenle şube çalışanının hatalı vade girişi, bankayı zararınızdan sorumlu tutmanıza engel değildir.

Ne yapmalısınız:

  • Önce bankanın müşteri şikâyet kanalına yazılı başvuru yapın; işlemin hangi talimatla yapıldığını sorun ve imzalı belgelerin örneğini isteyin.
  • Hesap hareketlerinin dökümünü alın ve faiz farkını hesaplayın; talebinizi bu rakamla netleştirin.
  • Olumlu sonuç alamazsanız, faiz farkı büyük ihtimalle Ticaret Bakanlığı'nın her yıl ilan ettiği parasal sınırın altında kalacağından e-Devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvurun. Bu başvuru ücretsizdir ve avukat gerektirmez.
  • Türkiye Bankalar Birliği bünyesindeki müşteri şikâyetlerine bakan hakem heyeti de bankacılık uyuşmazlıkları için kullanılabilecek bir yoldur.

Yazılı başvurunuz, sonraki aşamalarda da delil olur. Bankalar belgeli ve rakamı net bir talep karşısında çoğu zaman farkı şikâyet aşamasında ödemeyi tercih eder.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.