İçeriğe geç

Apartmanda iki ayrı karar defteri var, aidat için hangisi geçerli?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 1 görüntülenme 2 Kasım 2026
Soru

Apartmanımızda kat malikleri eski yöneticiyle anlaşamayınca yeni bir karar defteri açtırdılar ve kararları bu yeni deftere yazmaya başladılar. Eski defterde aidat toplanmasıyla ilgili hiçbir imzalı karar yok. Buna rağmen yönetici aidat istiyor. Kat maliklerinin imzası olmadan aidat toplanabilir mi, iki defterden hangisi geçerli sayılır?

Soran: Gülsüm Y. 2 Kasım 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 2 Kasım 2026
Kısa cevapGeçerliliği belirleyen, defterin eski ya da yeni olması değil, kararın usulüne uygun bir kat malikleri kurulu toplantısında alınıp alınmadığıdır. Usulüne uygun çağrıyla yapılmış, yeter sayıya ulaşmış ve katılanlarca imzalanmış kararlar, noter tasdikli hangi deftere yazılmışsa geçerlidir. Hiçbir kurul kararı veya onaylı işletme projesi olmadan yöneticinin tek başına aidat belirlemesi ise hukuken zayıftır.

Hukuki dayanak: 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 32. maddesine göre kat malikleri kurulu kararları, sayfaları numaralı ve her sayfası noter mühürlü bir deftere yazılır ve toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır. Kanun yeni defter açılmasını yasaklamaz; ancak toplantı yapılmadan deftere yazılan ya da imzasız kararlar tartışmaya açıktır. Toplantı ve karar yeter sayısı Kanun'un 30. maddesinde, yöneticinin kat maliklerinin hem sayı hem arsa payı çoğunluğuyla atanması ise 34. maddesinde düzenlenmiştir.

Aidat: Her kat maliki ortak giderlere Kanun'un 20. maddesine göre katılmak zorundadır; ancak tutar işletme projesiyle belirlenir. 2026'da değişen 37. maddeye göre işletme projesi kat malikleri genel kurulunda onaylanır. Onaylı proje yoksa yönetici geçici bir proje hazırlar ve bu proje en geç üç ay içinde kurulda karara bağlanmalıdır. Mevcut bir proje varsa, geçici projedeki artış yıllık yeniden değerleme oranını aşamaz.

Kararlara itiraz: Kanun'un 33. maddesine göre toplantıya katılıp aleyhte oy veren malik karar tarihinden, katılmayan malik ise kararı öğrenmesinden itibaren bir ay içinde ve her hâlde karar tarihinden itibaren altı ay içinde sulh hukuk mahkemesinde iptal davası açabilir. Yok veya mutlak butlanla geçersiz kararlar için süre aranmaz.

Ne yapmalısınız:

  • Yöneticiden, istenen aidatın hangi karara veya işletme projesine dayandığını yazılı olarak isteyin.
  • Usulüne uygun bir kurul toplantısı yapılmasını talep edin; yönetici seçimi ve işletme projesi bu toplantıda karara bağlansın.
  • Uzlaşılamazsa, kat mülkiyetinden doğan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurmanın zorunlu olduğunu unutmayın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.