İçeriğe geç

Annem kapıcı dairesinde kiracı, yönetici hakaret edip üç ay içinde çık diyor

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 6 görüntülenme 26 Ekim 2026
Soru

Annem oturduğu apartmanın kapıcı dairesinde kirayla kalıyor. Kirayı yöneticinin hesabına yatırıyor; telefondan işlem yapmayı bilmediği için bazen bir komşusu ya da tanıdığı yatırıyor, annem de dekontun fotoğrafını yöneticiye gönderiyor. Bir sabah yönetici annemi arayıp ağır sözler söylemiş ve üç ay içinde evi boşaltmasını istemiş. Annem kirasını hiç aksatmadı. Bu durumda ne yapabiliriz?

Soran: Seda B. 26 Ekim 2026 Kira Hukuku Tahliye
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 26 Ekim 2026
Kısa cevapYöneticinin telefonda “üç ay içinde çık” demesi tek başına annenizi evden çıkarmaz. Kirasını düzenli ödeyen bir kiracı ancak kanunda sayılan sebeplerden biriyle ve sonunda mahkeme ya da icra kararıyla tahliye edilebilir. Hakaret içeren sözler için de ayrıca şikâyet hakkınız vardır.

Kira ilişkisi: Kapıcı dairesi, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesine göre ortak yerdir; kiraya verilmesi kat malikleri adına yönetimin işidir. Yönetimle anneniz arasında bir kira ilişkisi kurulmuşsa bu bir konut kirasıdır ve Türk Borçlar Kanunu'nun kiracıyı koruyan hükümleri uygulanır. TBK 347'ye göre kiraya veren, sözleşme süresinin bitmesine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak anneniz orada kapıcı olarak çalıştığı için oturuyorsa durum farklıdır; bu yüzden elindeki sözleşmeye ve ödeme açıklamalarına bakmak gerekir. Kiranın başkasının hesabından yatırılması da ödeme sayılır; yeter ki açıklamada daire ve ay bilgisi yer alsın.

Hakaret: Türk Ceza Kanunu'nun 125/2. maddesine göre hakaretin mağduru muhatap alan sesli bir iletiyle, örneğin telefonla işlenmesi de suçtur. Suç şikâyete bağlıdır; şikâyetin, fiili ve faili öğrendiğiniz tarihten itibaren altı ay içinde yapılması gerekir. Son değişikliklerle hakaret uzlaştırma kapsamından çıkarılmış, önödeme kapsamına alınmıştır.

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 11.03.2025 tarihli, 2024/4166 E., 2025/1495 K. sayılı kararında, konut kiralarında TBK 347/1 uyarınca "kiracı bitim tarihinden itibaren 15 gün önce sözleşmeyi feshedeceğine dair bildirimde bulunmaz ise kira sözleşmesi aynı şartlarda bir yıl için uzatılmış sayılır." denilmiş; ihtiyaç gibi bir tahliye sebebinin de kanuni süresi içinde açılan davayla ileri sürülmesi gerektiği vurgulanmıştır. Yöneticinin sözlü olarak çıkış süresi vermesi bu kuralı değiştirmez.

Ne yapmalısınız:

  • Varsa kira sözleşmesini ve tüm ödeme dekontlarını bir dosyada toplayın.
  • Bundan sonra kirayı mümkünse annenizin adına ve açıklamaya “kapıcı dairesi, … ayı kirası” yazarak yatırın.
  • Yöneticiye noter ihtarnamesi veya iadeli taahhütlü mektupla annenizin kiracı olduğunu, kiraları eksiksiz ödediğini ve kanuni bir sebep olmadan tahliye edilemeyeceğini bildirin.
  • Arama kaydı, tanık veya mesaj gibi bir deliliniz varsa Cumhuriyet başsavcılığına hakaret şikâyetinde bulunun.
  • Yönetim tahliye için dava açmak isterse önce arabulucuya başvurmak zorundadır; arabulucu davetine mutlaka katılın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.