İçeriğe geç

Anaokulu yıl ortasında aidata yüzde 70 zam yaptı, kabul etmezsem kaydı silebilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 16 Ekim 2026
Soru

Beş yaşındaki kızım özel bir anaokuluna gidiyor. Eylülde bir yıllık sözleşme imzaladık, aylık ücret belliydi. Geçen hafta ücretin yıl ortasında yüzde yetmiş artırıldığını bildirdiler ve bunun sözleşmeye göre hakları olduğunu söylüyorlar. Ben eski ücreti ödemeye devam edersem çocuğun kaydını silebilirler mi? İleride aradaki farkı benden isteyebilirler mi?

Soran: Nurcan D. 16 Ekim 2026 Tüketici Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 16 Ekim 2026
Kısa cevapEğitim yılı başında ilan edilip sözleşmeye yazılan ücret o yıl için bağlayıcıdır. Yıl ortasında tek taraflı artış yapma hakkı veren bir sözleşme maddesi, kural olarak tüketici aleyhine haksız şart sayılır ve sizi bağlamaz. Siz sözleşmedeki ücreti ödemeye devam ettiğiniz sürece kaydın silinmesi hukuka aykırı olur.

Hukuki dayanak: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumları, öğrenim ücretlerini her yıl belirli dönemde ilan etmek ve ilan ettikleri ücreti o eğitim yılı boyunca uygulamak zorundadır; mevzuat yıl içinde artışa izin vermez. Anaokulu MEB'e bağlı bir özel öğretim kurumuysa bu kural doğrudan uygulanır. Ayrıca siz tüketici, okul da hizmet sağlayıcıdır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 5. maddesine göre tüketiciyle müzakere edilmeden standart sözleşmeye konulan ve dürüstlük kuralına aykırı biçimde tüketici aleyhine dengesizlik yaratan şartlar kesin olarak hükümsüzdür; haksız şartları düzenleyen yönetmelik, fiyatın tek taraflı olarak değiştirilmesine imkân veren hükümleri bu kapsamda sayar. Kurum zam için enflasyonu gerekçe gösterse bile bu, sözleşmenin ortasında bedeli değiştirme hakkı vermez.

Ne yapmalısınız:

  • Zam bildirimine yazılı olarak (e-posta ya da noter ihtarı) itiraz edin; sözleşmedeki ücreti ödemeye devam edeceğinizi bildirin ve dekontlara "sözleşme bedeli" açıklamasını yazın.
  • Sözleşmeyi, ödeme planını ve zam bildirimini saklayın.
  • Kurum MEB'e bağlıysa il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı bir kreşse il müdürlüğüne şikâyette bulunun; idari denetim genellikle en hızlı sonuç veren yoldur.
  • Fark adı altında bir ödeme yapmak zorunda kalırsanız ya da kayıt silinirse, tüketici hakem heyetine başvurarak iade ve zarar talep edebilirsiniz.

Okul farkı ileride dava yoluyla istese bile, dayanağı haksız şart olduğu için talebin kabul edilmesi zor görünmektedir. Yine de sözleşme metnini bir avukata göstermenizde fayda var; ücretin "ilan edilen tarifeye göre güncellenir" gibi bir ifadeye bağlandığı durumlarda değerlendirme değişebilir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.