İçeriğe geç

Taşıdığım kiralık araçta haberim olmadan uyuşturucu çıkarsa ben de suçlu olur muyum?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 6 görüntülenme 23 Ekim 2026
Soru

Bir araç kiralama şirketinde çalışıyorum. Görevim, müşterilerin başka şehirlerde bıraktığı araçları alıp şirketin bulunduğu şehre geri getirmek. Aklıma şu takıldı: Aracı kiralayan kişi içine uyuşturucu ya da yasa dışı bir şey saklamışsa ve ben aracı getirirken yolda yapılan bir aramada bulunursa, hiç haberim olmasa bile ben de suçlu sayılır mıyım?

Soran: Yasin A. 23 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 23 Ekim 2026
Kısa cevapHaberinizin olmadığı bir maddeden dolayı cezalandırılmanız hukuken mümkün değildir; uyuşturucu suçları ancak kasten işlenebilir. Ancak araç sizin kullanımınızdayken bir şey bulunursa şüpheli olarak işlem görmeniz, gözaltına alınmanız ve ifade vermeniz olasıdır. Bu nedenle asıl önemli olan, bilmediğinizi gösterecek düzeni şimdiden kurmanızdır.

Hukuki dayanak: Türk Ceza Kanunu'nun 21. maddesine göre suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır; kast, suçun unsurlarının bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. TCK 30/1'e göre fiilin icrası sırasında suçun kanuni tanımındaki maddi unsurları bilmeyen kişi kasten hareket etmiş olmaz. Uyuşturucu nakletme veya bulundurma (TCK 188/3) taksirle işlenebilen bir suç değildir. Ceza yargılamasında şüpheden sanık yararlanır; aracın sizde olması tek başına maddeden haberdar olduğunuzu ispatlamaz. Bununla birlikte maddenin açıkta ve kolay görülebilir bir yerde olması, araçta size ait eşyalarla birlikte bulunması ya da telefon kayıtları gibi başka deliller kast değerlendirmesini etkileyebilir.

Kendinizi korumak için:

  • Her teslim almada aracın içini ve bagajını kontrol edin, fotoğraflayın ve teslim tutanağına imza alın.
  • Şirketten görev emrini veya transfer belgesini yazılı ya da sistem kaydıyla alın; aracı neden ve nereden getirdiğiniz belgeli olsun.
  • Araçta şüpheli bir paket görürseniz dokunmadan şirketinize ve kolluğa bildirin.
  • Bir aramada haberiniz olmadan bir şey bulunursa, ifade vermeden önce müdafi isteyin; müdafi yardımından yararlanmak ve açıklama yapmamak kanuni hakkınızdır (CMK 147).

Emsal: Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin 26.06.2025 tarihli, 2023/16756 E., 2025/6812 K. sayılı kararında, Ceza Genel Kurulu içtihadı aktarılarak "Gerçekleşme şekli şüpheli veya tam olarak aydınlatılamamış olaylar ve iddialar sanığın aleyhine yorumlanarak mahkûmiyet hükmü kurulamaz." denilmiş ve kesin delil bulunmadığı için verilen mahkûmiyet bozulmuştur. Karar bir tehdit davasına ilişkin olsa da bu ilke, araçtan haberdar olmadığınız bir madde çıktığında da geçerlidir.

Şirketinizle bu riski konuşup teslim prosedürünü yazılı hâle getirmeniz, hem sizi hem işvereninizi korur.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.