İçeriğe geç

Kurulum için girdiğim evde hırsızlık olmuş, parmak izim yüzünden suçlu sayılır mıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 13 Ekim 2026
Soru

17 yaşındayken bir mobilya firmasında kurulum elemanı olarak çalışıyordum. İş için gittiğim bir evde para çalınmış ve evde parmak izim çıkmış. İfademi verdim; o gün orada iş için bulunduğum sigorta kayıtlarımdan ve birlikte çalıştığım akrabamın tanıklığından belli. Ev sahibi ise kendilerinden hiç mobilya alınmadığını söylüyor. Hiç sabıkam yok, hakkımda nitelikli hırsızlık iddiası var. Ne yapmalıyım?

Soran: Mustafa G. 13 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 13 Ekim 2026
Kısa cevapEvde parmak izinizin bulunması, oraya iş için meşru bir sebeple girdiğinizi ispatlayabildiğiniz ölçüde hırsızlığı sizin yaptığınızı tek başına göstermez. Savunmanızın merkezinde, o gün o eve mobilya kurulumu için gittiğinizi kanıtlayan belgeler olmalıdır. Suçlama ağır olduğu için dosyayı bir avukatla takip etmeniz çok önemlidir.

Suçlama ne: Türk Ceza Kanunu'nun 142. maddesinin ikinci fıkrasının (h) bendi, bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış eşyanın çalınmasını nitelikli hırsızlık sayar ve beş yıldan on yıla kadar hapis cezası öngörür. Suç tarihinde 15 ile 18 yaş arasında olanlar için TCK'nın 31/3 maddesine göre ceza üçte bir oranında indirilir. Bu ağır bir suçlamadır ve hafife alınmamalıdır.

Parmak izi delili: Parmak izi, kişinin o yerde bulunduğunu gösterir; ne zaman ve hangi amaçla bulunduğunu göstermez. Ceza yargılamasında mahkûmiyet için şüpheye yer bırakmayan kesin delil gerekir ve şüphe sanık lehine değerlendirilir. Bu yüzden ev sahibinin "mobilya almadık" beyanını belgelerle çürütmek, savunmanın kilit noktasıdır. Mobilya başka bir aile bireyi adına alınmış ya da başka bir mağaza üzerinden sipariş edilmiş olabilir; bu ihtimal mutlaka araştırılmalıdır.

Ne yapmalısınız:

  • Çalıştığınız firmadan o adrese ait satış faturası, sipariş ve teslimat kaydı, kurulum formu ya da servis fişini isteyin. Firma vermezse savcılık veya mahkemeden bu kayıtların firmadan istenmesini talep edin.
  • SGK hizmet dökümünüzü, o güne ait iş programını, firma aracının takip kayıtlarını ve birlikte gittiğiniz çalışma arkadaşınızın tanıklığını delil olarak gösterin. Telefonunuzun baz istasyonu kayıtları da evde ne kadar süre kaldığınızı ortaya koyabilir.
  • Avukat tutacak durumda değilseniz, müdafi seçebilecek durumda olmadığınızı bildirerek baro tarafından avukat görevlendirilmesini isteyin (CMK m. 150). Suç tarihinde çocuk olduğunuz için bu konuda ayrıca koruyucu hükümler de bulunmaktadır.
  • Beraat ederseniz, işlemediğinizi bildiği hâlde sizi suçlayan kişi hakkında iftira suçundan (TCK m. 267) şikâyette bulunabilirsiniz. Ancak parasını gerçekten kaybetmiş ve yanlış kişiden şüphelenmiş olması tek başına iftira sayılmaz.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.